Proslava desetogodišnjice obnove crnogorske neovisnosti u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 20. svibnja 2016. - 9:08
Autor: 

Kotor je oduvijek bio grad prepoznat po kvaliteti  kulturno-umjetničkih manifestacija koje organizira. Pored tradicionalnih ljetnih manifestacija, kao uvertira za dobru sezonu, u Kotoru će biti organizirana i proslava povodom desetogodišnjice obnove crnogorske neovisnosti.

"Sasvim je izvjesno da će u mnogo gradova programi istim povodom biti organizovani, i smatram da je to potrebno uraditi, s obzirom na važnost datuma koji nadolazi. Međutim, kotorska publika je zaista posebna i zahtjevna. Publika posebnog senzibiliteta kojoj na pravi način treba ugoditi, i siguran sam da ćemo to ove godine i uraditi", kazao je predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević.

Program obiluje različitim kulturno-umjetničkim, zabavnim, sportskim i rekreativnim sadržajima. Za Kotorane i posjetitelje, koji se toga dana nađu u Kotoru bit će priređen svojevrstan ugođaj u kojem će uživati svi. Planiran je dnevni i večernji program u kojem će sudjelovati  kako kotorski, tako i ostali umjetnici iz Crne Gore, međutim i inozemni.

U jutarnjem dijelu glazbenog  programa posebna pažnja će biti obraćena na popularizaciju umjetničke glazbe.  Od 10 do 13  sati na trgu ispred Muzičke škole "Vida Matjan" bit će priređen glazbeni  program – smjenjivat će se profesori i učenici, školske klape, kvartet "Talija" i sastavi komorne glazbe.  U prilog ideji oživljavanja kotorskih trgova, pored Muzičke škole, bit će aktivna i Gradska muzika, koja će od 11 do 12 sati  realizirati tradicionalni "Đir po gradu", koji je uvijek atraktivan kako građanima, tako i turistima kojih će 21. svibnjau Kotoru biti mnogo, s obzirom na to da je za taj datum zakazan dolazak nekoliko kruzera.
U sklopu proslave obnove crnogorske neovisnosti, bit će upriličen i tradicionalni "Trofej dana nezavisnost" od 10 do 15 sati. U pitanju je natjecanje u raftingu na rijeci Škurdi uz bedem ka mostu. Cilj ovog natjecanja je nastavak tradicije obilježavanja „Trofeja dana nezavisnosti“  i promocija prirodnih i turističkih potencijala Crne Gore.
U Muzeju grada Perasta u 18 sati bit će priređena dokumentarna izložba posvećena znamenitoj peraškoj obitelji Širović, dok će u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru od 9 do 21 biti organiziran program pod nazivom "Dođi, vidi i uživaj!", a ulaz će biti slobodan. Ovaj program ima za cilj upoznavanje šire javnosti s eksponatima ovog muzeja, kao i otvoren razgovor i druženje s kustosima.
Ovim događajem se završava dnevni program proslave dana obnove crnogorske neovisnosti.

Večernji program će se odvijati na Trgu od oružja, i počet će u 20 sati koncertom folklora Kulturnog centra "Nikola Đurković". Pored crnogorskih folklornih umjetnika, sudjelovat će i folklorne grupe iz Švedske i Holandije, što ovom događaju daje internacionalnu notu.
Nakon predstavljanja crnogorskog i inozemnog folklora slijedi drugi koncert pod nazivom "Veče crnogorskih kompozitora". U pitanju je koncert učenika i profesora ŠOSMO "Vida Matjan" koji će početi u 20:30. Cilj ovog koncerta je promocija crnogorske umjetničke glazbe, a profesori i učenici izvodit će glazbu crnogorskih kompozitora.


Za 21:30 najavljen je koncert Nine Žižić, nakon čega će se publici predstaviti bend "Neon".

"Vjerujem da svima poznato da je Kotor grad koji je sinonim za dobru zabavu u raznim sferama. Od tradicionalnih manifestacija kakve su Bokeška noć, karnevali, maskenbali, lokalne manifestacije kao i manifestacije koje organizuju mjesne zajednice, pa do internacionalnih organizacija događaja kakve su festival KotorArt sa svojim raznolikim segmentima, ili kotorska smotra mode.

Posebno bih istakao da ove godine očekujemo još više posjetilaca i turista, s obzirom na prestižne nagrade koje je Kotor dobio, a to su Lonely Planet, koji nas je svrstao u 10 gradskih destinacija koje morate posjetiti u 2016. godini, i nagrada PRO.PR Vision City koja se dodjeljuje gradu koji na najbolji mogući način u svakom segmentu predstavlja bogatstva svoje države. S obzirom na to da se u Kotoru nalazi 60% crnogorskog kulturno-istorijskog nasljeđa, svakako je i logično da Kotor zavrijedi ovakvu nagradu", istakao je predsjednik Općine Kotor dr.  Aleksandar Stjepčević.