Proslava sv. Tripuna u Rijeci

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 09. veljače 2016. - 12:37

Veliki blagdan Bokelja proslavljen je u Rijeci. Mala, ali odlučna i čvrsta zajednice Bokelja okupljene oko Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka i ove godine je upriličio veliku i dostojnu proslavu sv. Tripuna u Rijeci.

Tradicionalno misno slavlje održano je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice na nebo (kod Kosog tornja) dana 6. 2. 2016. s  početkom u 10,00 sati.

Proslava sv. Tripuna u Rijeci put je tradicije Bokelja koje već više od 7 desetljeća u Rijeci čuvao nasljeđe svojih pradjedova.

Proslava je započela zahvalama( Lodama ), koje je Mali admiral ove godine Diego Bortul (izdanak obitelj Martinis iz Tivta) uputio Sv. Tripunu u svakom trenutku pokazujući da je svjestan časti koja mu je ukazana, a sve na ponos svoje obitelji i bokeljske zajednice.

Svetu Misu predvodio je župnik Mario Tomljanović, koji u propovjedi posebno apostrofirao  da tradicija ima svoje korijene te skrenuo pozornost da ova tradicija i cijela manifestacija dolaze od vjere i predanosti naših predaka i ove zajednice svojem zaštitniku Sv. Tripunu. Pod Misom je župnikom spomenuo i poslanicu kotorskog biskupa Ilije Janjića upućenu Bokeljima. Zadovoljstvo je bilo čuti i himnu sv. Tripunu koju je prilikom ulaska u crkvu otpjevao Crkveni zbor Assunta.

Slaveći sv. Tripuna i njemu u čast kao dio Proslave, odred Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka iz Rijeke odbalao je Kolo sv. Tripunu uz Gradsku glazbu Trsat. Kolo je odbalalo 12 mornara vjerno prenoseći slike Kola sv. Tripuna kako su ih balali i njihovi očevi i djedovi donijevši ovu tradiciju sa sobom i čuvajući je daleko od svojeg kraja.