Proslavljen blagdan Blažene Ozane

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 28. travnja 2015. - 11:34
Autor: 

450.obljetnica smrti kotorske Blaženice i suzaštitnice jučer je obilježena u kotorskoj Katedrali,  dostojanstveno, onako kako i priliči miljenici kotorskog puka.


Pontifikalnoj misi prethodila je izvedba monodrame "Biti s Bogom dovoljno je za sreću". Monodramu je izvela sestra Barbara Baguda, dominikanka iz Gruža, koja je ujedno i autorica monodrame. Na pitanje kako je monodrama nastala, sestra Barbara je rekla da su se život i djelo Blažene Ozane činli dalekim, te je proučavala njen život i željela da ga približi vjernicima.
Priča je pratila rađanje i razvoj želje Katarine Kosić da se ujedini s Bogom. Čuvajući stado po planinama svog zavičaja, divila se prirodi, cvijetu i travi, planini i potoku, te je svoju misao zahvalno upravljala k Onomu koji je to stvorio. Brzo je shvatila da izvan Njega nema istinskog mira ni zadovoljstva, zato se Njemu i posvetila.
Sjajna izvedba monodrame, vratila nas je u vrijeme života naše suzaštitnice, što su nazočni ispratili osmehom zadovoljstva i pljeskom.

 

Nakon monodrame, nadbiskup zadarski, Želimir Puljić predvodio je svečanu svetu Misu, tijekom čije propovijedi govorio o djelu naše Blaženice: "Ako kratko pogledamo na život ove skromne Blaženice, otkrit ćemo da u njenom životu imamo dva dijela: onaj koji je provela u svom rodnom mjestu - Relezima kao vrijedna pastirica, i onaj drugi-veći dio koji je provela u Kotoru, kada je u blizini crkve sv.Tripuna posvetila svoj život molitvi, promatranju Muke Gospodnje i pokori.

No, ta fizička odijeljenost, nije je odvojila od ljudi i njihovih problema. Dapače, uz trajnu molitvu i žrtvu, koju je prinosila za svoje mjesto, ona je primala i savjetovala ugledne plemiće, gradske oce i crkvene dostojanstvenike koji su joj se obraćali za savjet. Posebice se zalagala, za mir među građanima i pučanima te su je zbog toga i nazvali Anđelom mira....I danas su nam potrebne ovakve Ozane, koje će pomagati ljudima da prevladaju sukobe i napetosti kako bi u miru s ljudima i Bogom živjeli.

Žitelji Kotora je štuju i kao drugu svoju zaštincu, jer je za vrijeme potresa, kuge i drugih nepogoda spašavala ovaj grad. Posebno se spominje njena zasluga što turski admiral Barbarosa koji jer 9.kolovoza 1539. godine osvojio Herceg – Novi nije uspio osvojiti Kotor, ona je hrabrila svoje sugrađane da se junački bore kako grad nebi pao u neprijateljske ruke. I nakon više dana opsade, 70 turskih galija, 30 tisuća vojnika povukli su se neobavljena posla. O toj pobjedi hrabrih Kotorana, postoji klesan natpis na latinskom na sjevernim gradskim vratima koji kaže: Ovdje je tursko brodovlje 15. kolovoza 1539. bilo odbijeno".

 

Svetoj Misi nazočio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, Vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukušić, provincijal hrvatskog dominikanskog reda fra Ante Gagić, brojno svećenstvo, časne sestre dominikanke iz Gruža, sestre Milosrdnice, sestre Franjevke s Cetinja, sestre malog Isusa, i veliki broj hodočasnika i vjernika.

Proslavu Blaženice uveličao je zbor sestara dominikanki.

 

Ovim veličanstvenim misnim slavljem vjernici su pokazali da je i danas živa uspomena na ovu sveticu ekumenizma, kojoj se mole pripadnici i pravoslavne i katoličke vjere. Dok kleče na istoj stepenici pred njezinim sarkofagom i sudjeluju na istom liturgijskom slavlju, dokazuju da postoji ono zajedništvo kojem nas je Blaženica učila prije 4 i pol stoljeća.