Proslavljen Dan Bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi i blagdan sv. Jeronima

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. listopada 2023. - 16:00
Autor: 

Tradicionalnim Kolom i svečanim defileom ulicama Herceg Novog, članovi Bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi obilježili su svoj Dan i blagdan svetog Jeronima. Novljanima su se pridružili članovi tivatske i kotorske podružnice, pa je u defileu, praćenom Mjesnom muzikom Đenović, bilo preko 50 članova organizacije stare više od 12 st.
Prema tradiciji, dočekao ih je i pozdravio predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić i državnu zastavu predao admiralu Mirku Vičeviću. Raport predsjedniku, na platou ispred zgrade lokalne uprave, predao je kapetan podružnice Herceg Novi Dejan Verigo. Nakon smotre odreda, svečana povorka je nastavila glavnom ulicom do Trga Nikole Đurkovića, gdje je pucnjima s Tore označeno da je slobodan ulazak u grad.
Uslijedilo je Kolo Bokeljske mornarice na trgu ispred crkve Svetog Jeronima, nakon što je smotru obavio admiral Mirko Vičević.
“Ponosni smo što možemo uveličati vaš i naš praznik oslobođenja Herceg Novog. Značajno je da smo svi zajedno, da slavimo i prisjećamo se važnih trenutaka, da baštinimo ono što su nam ostavili. Važno je da je Herceg Novi ovako veseo i da prihvata ljude iz svih drugih gradova. Došli smo iz Kotora i Tivta da pomognemo mornarima iz Herceg Novog i posebno me raduje što smo u nikad većem broju, a nadam se da će se broj povećavati narednih godina. Imamo dosta mladih, nadam se da će oni tradiciju prenositi na svoje bližnje i nastaviti iza nas“, kazao je Vičević.
Svečanosti su, uz predsjednika Katića i sekretara SO Dejana Radonića sa suradnicima, kao i menadžera Općine Dušana Vukića, prisustvovali sekretari općinskih sekretarijata i direktori ustanova te viedmiral Andro Radulović, predsjednik hercegnovske Podružnice Milorad Nešić, predstavnici Upravnog odbora Bokeljske mornarice, brojni građani i gosti.
Naravno, misi je nazočila i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević.
Svetu misu u crkvi svetog Jeronima predvodio je fra IvicaKyril Pavlović, predstojnik Franjevaćkog samostana u Pridvorju.