Proslavljen dolazak moći sv. Tripuna

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. siječnja 2021. - 10:51
Autor: 

Jučer je svečano proslavljen dolazak moći sv. Tripuna u Kotoru. U narodu, ovaj dan se obilježava pod poznatim imenom Karike. O kakvoj i kolikoj tradiciji se radi, govori i podatak da je ovogodišnje obilježavanje Karika bilo po 1212. puta. Malo je podneblja i naroda, kao Hrvati u Boki kotorskoj, koji se mogu pohvaliti s ovakvim kulturnim i duhovnim blagom, koje svjedoči o njihovoj, ne samo egzistenciji, već i civilizacijskim dosezima.
Sv. Misu povodom Karika predslavio je don Ante Dragobratović, koji je na početku misnog slavlja, u nagovoru kazao: "Prije 1212 godina stigle su moći sv. Tripuna, koje su iz temelja promijenile ovaj grad i trajno ga obilježile. Čestitam svima i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, koji se danas obilježava".
Sv. Misnom slavlju nazočili su i Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Generalnom konzulatu u Kotoru; Marijan Klasić, konzul savjetnik Republike Hrvatske u Kotoru; Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative; Ilija Janović, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative, kao i brojni drugi štovatelji sv. Tripuna.
Događaj je protekao uz strogo poštivanje epidemološķih mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje.