Raskoš Pomorskog muzeja u Danima europske baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. rujna 2015. - 8:37
Autor: 

Sinoć je u palači Grgurina priređena još jedna otmjena izložba pod nazivom „Tehničko-pomorska baština Crne Gore“ čiji su autori Dražen Jovanović i Ilija Mlinarević, s fundusom od šezdesetak predmeta koji su vlasništvo  Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegro i Pomorskog muzeja Kotor.
Crna Gora se ove godine pridružila međunarodnoj inicijativi obilježavanja manifestacije Dani europske baštine s temom „Industrijska i tehnička baština“ te je Pomorskom muzeju u Kotoru pripala čast da ovom postavkom javnosti približi kako je izgledao radni prostor, uvjeti rada, mašine iz različitih perioda Arsenala, pomorske karte, dokumenta i fotografije koje pričaju priču kako su uposlenici provodili svoje radno vrijeme.

Nazočne je pozdravila direktorica Muzeja Mileva Pejaković Vujošević istakavši dobru suradnju sa Zbirkom pomorskog nasljeđa – Porto Montenegro s kojom se ova izložba i realizira, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

„Vjerujem da će jednog dana kulturna mapa Crne Gore biti bogatija za još jednu kulturnu instituciju otvaranjem Muzeja industrijskog nasljeđa. Jer, muzeji su kapije kroz koje prolaze vjekovi, oni su ogledalo istorije, riznice života i kolektivnog pamćenja“ – istakla je Vujošević.

Ministar kulture Pavle Goranović otvorio je izložbu naglasivši da je „pomorska tradicija u Crnoj Gori ostavila  neizbrisiv trag na materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, te danas predstavlja reprezent doba na koje se izuzetno ponosimo. Rijetka su mjesta poput Pomorskog muzeja Crne Gore koji kroz muzejske zbirke izložene u baroknoj palati Grgurina svjedoče o industrijskom i kulturnom razvoju zemlje, čiji se tehnički napredak prošlog stoljeća nerijetko povezivao i sa napretkom Arsenala. Upravo tivatski Arsenal svojim razvojem i stogodišnjom tradicijom najglasnije pripovijeda o industrijskom i tehnološkom nasljeđu zemlje koja je duh svoje istorije uvjek usmjeravala ka evropskim vrijednostima. Stoga sa pravom možemo reći da baština na koju večeras podsjećamo predstavlja svojevrstan presjek pomorske istorije Crne Gore, živući muzej i reprezent značajnih perioda našeg razvoja. I ovim činom potvrđujemo da je  Crna Gora dio evropske baštine. “

Otmjenosti samog zdanja i izložbe doprinijela je i glazbena nota sopranistice prof. Milice Lalošević uz klavirsku pratnju prof. Ane Mihaljević.