Raspisani pozivi za 11 linija podrške proizvođačima

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. svibnja 2020. - 6:52
Autor: 

U skladu s Planom poticajnih mjera u poljoprivredi za 2020. godinu, Sekretarijat za turizam i poduzetništvo Općine Tivat objavio je javne pozive za 11 linija podrške – sufinanciranja ili financiranja projekata iz oblasti poljoprivrede i turizma.Radi se o sufinanciranju projekata iz oblasti poljoprivrede i turizma i to za uređenje terena, bašte, livade ili vidikovaca u sklopu domaćinstva, koje je u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području Općine  Tivat, kao i za opremanje ugostiteljskog, turističkog ili smještajnog objekta u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području Općine. Općina će financijski podržati i izradu projektne dokumentacije za renoviranje postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima Općine.

Osigurana  je i podrška razvoju voćarske i vinogradarske proizvodnje, maslinarstva, povrtarske i cvjećarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, organske poljoprivrede, ribarstva i marikulture te upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje.

Javni pozivi se objavljuju u okviru Odluke o podsticajima u razvoj poljoprivrede i Plana poticajnih mjera u poljoprivredi za 2020.godinu, kojima su utvrđeni uvjeti, kriteriji i način prijavljivanja.

„Od ove godine uvedena je nova podrška - za živinarstvo. Takođe, za sektor pčelarstva je omogućena nabavka dodatne opreme za održavanje lokacije na kojoj se nalazi pčelinjak. Nova je i mjera iz oblasti ruralnog turizma i to za projektnu dokumentaciju – izradu projekta renoviranja postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine. Nove subvencije, kao i unapređenje postojećih mjera, rezultat su kontinuirane saradnje i komunikacije sa poljoprivrednim proizvođačima na lokalnom nivou“, priopćio je sekretar za poduzetništvo i turizam Petar Vujović.

Obzirom na novonastalu situaciju uslijed epidemije novog koronavirusa u Crnoj Gori, a kako bi u što većoj mjeri pomogli poljoprivrednim proizvođačima, Planom za ovu godinu izmijenjena je procedura korištenja poticajnih mjera.

„Omogućili smo avansno plaćanje podrške za mjere putem kojih se vrši nabavka određenih sredstava, opreme, mašina i slično. Ova olakšavajuća procedura omogućiće poljoprivrednim proizvođačima jednostavniji pristup neophodnim finasijskim sredstvima i podsticajima kojima bi održali i unaprijedili  poljoprivredna gazdinstva“, naveo je Vujović.

 Sve informacije su dostupne u Sekretarijatu za turizam i poduzetništvo u kancelariji broj 17, putem telefonskog broja 661-347 i mail adrese radmila.kilibarda@opstinativat.com.

Javne pozive možete preuzeti na : www.opstinativat.me.