Reagiranje HNV-a povodom Škole u prirodi "Cetinje – jedna priča"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 12. ožujka 2024. - 11:11
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore izražava ovim putem snažno negodovanje  povodom činjenice da se Škola u prirodi pod nazivom,, Cetinje- jedna priča“  za učenike Osnovne škole ,, Drago Milović“ u Tivtu treba održati u dane najvećeg kršćanskog praznika za pripadnike rimokatoličke vjeroispovijesti- Uskrsa, koji se ove godine slavi 31. 3. 

Svakako da pohvaljujemo promptnu reakciju Savjeta roditelja ovim povodom, ali nas, blago rečeno, iznenađuje da osobe iz uprave Škole i Zavoda za školstvo, koje zasigurno poznaju odredbe Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, konkretno Član 3, a među kojima u tivatskoj osnovnoj školi ima i onih katoličke vjeroispovijesti, nisu pravovremeno reagirale i pokušale odložiti ovu terensku nastavu za kasniji termin. Reakcije i odgovore od strane nadležnih iz školske uprave Osnovne škole ,, Drago Milović“ u Tivtu, koji su, kako saznajemo od pojedinih roditelja, na tragu pokušaja prebacivanja odgovornosti i nadležnosti na drugu instancu, odnosno Zavod za školstvo, ne možemo i ne želimo prihvatiti kao realnost.

Tivatska realnost jest značajan broj učenika rimokatoličke vjeroispovijesti i ona kao takva treba biti uvažena i poštovana prilikom donošenja odluka o nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u vrijeme nastave, odnosno školske godine.  U suprotnome, i djeca se i roditelji  osjećaju izolirano i diskriminirano jer roditelji moraju birati hoće li djecu ostaviti doma kako bi sa svojom obitelji svetkovali blagdan ili će ih na taj dan, kad bi trebali biti kući, poslati na izlet kako bi, ipak, bili u prilici pratiti nastavne, odnosno izvannastavne aktivnosti sa svojim vršnjacima.

Molimo vas ovom prilikom da  reagirate i pokušate odložiti održavanje nastave u prirodi za kasniji termin u narednom mjesecu.   

U suprotnome, ovakva praksa predstavlja ugrozu  poštivanja vrednota multikonfesionalnosti i multietničkog sklada  koje Crna Gora treba uvijek baštiniti.