Reagiranje predsjednika HNV-a Crne Gore Zvonimira Dekovića na pisanje portala direktno.hr

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. siječnja 2022. - 19:11
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo reagiranje predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore na tekst portala direktno.hr.

Poštovana gospođo Župančić, ovim putem Vam se javno obraćam iz nekoliko razloga koje želim da zbog institucije koju predstavljam razjasnimo Vašem cijenjenom čitateljstvu.

Nakon Vašeg upita za očitovanje portalu ,,Direktno.hr“, a u svezi gostovanja prof .dr Vande Babić-Galić na HRT-u u emisiji 1 na 1 kod gospodina Romana Bolkovića došlo je u interpretaciji moga odgovora do grube zamjene teza, potpunog izvrtanja činjenica i pogrešnog informiranja čitatelja Vašeg portala.

Citiram Vaš tekst koji ste pripisali meni tj. Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore: 

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, naglasio je kako je potrebna još jača suradnja s institucijama Republike Hrvatske u artikulaciji potreba hrvatske autohtone zajednice u Boki kotorskoj i Hrvata u Crnoj Gori čime bi se apostrofirala "važnost modusa suradnje i unaprjeđenja položaja bokeljskih Hrvata- isključivo djelovanjem kroz institucije".

Poštovana gospođo Župančić sada citiram dio mog odgovora iz kojega ste Vi zaključili da sam izjavio ono što ste Vi napisali, a moj integralni odgovor glasi:

,,Zato je važno naglasiti kako s Vladom i institucijama Republike Hrvatske u čijoj su ingerenciji zaštita hrvatskih autohtonih manjina u susjednim državama, imamo doista izvanrednu i trajnu komunikaciju i suradnju, čemu u prilog govore i nekoliko posjeta institucijama i dužnosnicima Republike Hrvatske od strane izaslanstva Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske građanske inicijative, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori , samo u posljednjih tri mjeseca.

Vrlo plodonosne sastanke imali smo s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, u saborskome Odboru za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Maticom iseljenika, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Ministarstvom kulture Republike Hrvatske“.

Siguran sam da je bila potrebna dodatna koncentracija da se nakon ovakvog mog odgovora napiše objavljeni zaključak. Poštovana gospođo Župančić Vaš zaključak teksta: ,,No jasno je da postoje politički prijepori o tome na koji način zaštititi hrvatsku baštinu Crne Gore, a time i hrvatsku nacionalnu manjinu“, potvrđuje moju konstataciju, a i moj zaključak odgovora na Vaš upit potvrđuje moju unaprijed opravdanu sumnju da ću biti prenesen integralno. Tako sam moj odgovor Vama zaključio riječima: Na tom planu nam svakako mogu dosta pomoći i profesionalni i objektivni mediji koji bi sustavno pratili aktivnosti i djelovanje hrvatske zajednice u Crnoj Gori i u Republici Hrvatskoj.

Molim Vas da ovu dobronamjernu kritiku tako i shvatite i da radi buduće dobre suradnje HNV-a i portala za koji pišete, ako nije moguće prenijeti integralno naše tekstove, onda ih novinarski prepričajte tako da ne gube kontekst.

S poštovanjem, Zvonimir Deković

Predsjednik HNVCG

U Tivtu, 29.siječanj 2022.