Relikvijar sv. Stjepana kralja prvi put izložen u Budimpešti

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 27. kolovoza 2021. - 10:36
Autor: 

Relikvijar sv. Stjepana kralja iz Riznice Zagrebačke katedrale prvi put izložen je u Budimpešti, u Budimskoj palači, gdje ga se može vidjeti do 6. prosinca, nakon čega odlazi na novu izložbu u Mađarski nacionalni muzej.

U povodu obnove dvorane sv. Stjepana kralja u Budimskoj palači  u kolovozu su otvorene dvije međusobno povezane izložbe od kojih prva prikazuje nastanak Dvorane sv. Stjepana u Budimskoj palači, a druga poznatu Opomenu sv. Stjepana Ugarskog svome sinu Emeriku.

"Riječi Opomene za kršćanskog političara i danas su suvremene te ih ova izložba želi čim više približiti široj publici", napominje se u obavijesti Zagrebačke nadbiskupije, koja na izložbi sudjeluje posudbom relikvijara – biste sv. Stjepana kralja. Ta je bista dio zbirke umjetnina Riznice Zagrebačke katedrale i jedan od najposuđivanijih primjeraka (nedavno je bila izložena u Klovićevim dvorima u Zagrebu).

Poprsje od pozlaćenog srebra i bakra s draguljima, veličine 145cm x 65cm s postoljem, izradili su umjetnici Francesco Spagna prema modelu Alessandra Algardija (glava), Gian Lorenza Berninija (baza) i Pietra da Cortone (kruna). U glavi poprsja čuva se relikvija, gornji dio lubanje sv. Stjepana kralja. 

Kako se napominje u tekstu vlč. Vlade Mikšića, povjerenika za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, taj izuzetno vrijedni relikvijar darovao im je kardinal Franjo Barberini 1635. godine i od tada se čuva kao jedna od najznačajnijih dragocjenosti Zagrebačke katedrale.

Budimska palača, gdje su smještene izložbe, jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija Budimpešte. U kompleksu dvorca su smještene brojne kulturne institucije, među kojima i Mađarska nacionalna galerija, a putem ugarskih vladara duga je njezina povezanost s Hrvatskom.

Nakon burne povijesti, od kralja Bele IV. do vremena komunizma kada je pretvorena u muzej, palača je bila obnavljana više puta, a 1987. upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske kulturne baštine.