Rezultati Natječaja za najbolji suvremeni domaći dramski tekst

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 24. rujna 2020. - 12:02
Autor: 

U Javnoj ustanovi Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor završen je Natječaj za najbolji suvremeni domaći dramski tekst, inspiriran stihovima crnogorskog pjesnika Vitomira Vita Nikolića: „Zaustavite planetu, ja hoću da izađem“.  Tročlani Žiri u sastavu: doc.mr.art. Marija Sarap – predsjednica i članovi: glumica Tihana Ćulafić i Slavojka Marojević, glavna i odgovorna urednica časopisa „Pozorište“  (Nikšićko pozorište) jednoglasno je donio

Odluku:

„Najbolji savremeni domaći dramski tekst, od osam prispjelih radova,  je drama „Đevič kamen“, Jovane Bojović, dramske spisateljice, scenaristkinje i pjesnikinje.

Obrazloženje Žirija:

 - Iako je propozicijama Konkursa predviđen lirski motiv, drama  „Đevič kamen“, hirurški preciznom dramskom kompozicijom  i strukturom, kroz dijaloge i monolge junaka, promišlja širom otvorenih čula, dajući fragmentalno slike o prolaznim nepredvidljivostima naše svakodnevice. Iako je dramska radnja vezana za crnogorsko podneblje, ovaj dramski tekst nosi univerzalne vrijednosti i obilježja savremenog svijeta koji se svakodnevno susreće sa osvajanjem slobode, individualne ili u širem značenju te riječi. Junaci drame Jovane Bojović, prožeti snažnim i najčešće potištenim osjećanjima, otkrivaju narative koji su opipljivi do te mjere da se teško može odvojiti ovo literarno djelo od realnog života. Upravo ta nevidljiva potka, dramu „Đevič kamen“ preporučuje za najbolji dramski tekst i inscenaciju jer čitaocu (gledaocu) daruje obilje osjećanja koja su ne samo moguća nego i te kako realna i stvarna. Ma koliko na prvi pogled bile bolne emocije njenih junaka, drama iz čina u čin, čuva ono ljudsko u sebi, žudeći za slobodom koja donosi spasenje. Ta linija dramaturgije „bjekstva u slobodu“ je društveno uslovljena, što ovoj drami, takođe čini univerzalnom.

- Nagrada za najbolji dramski teksat sastoji se od plakete i novčanog dijela u iznosu od 1.500,00 eura.

- Nagrada će biti uručena na Dan Opštine Kotor – 21. novembra, 2020. godine.

- Javna ustanova Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor ima pravo praizvedbe prvonagrađenog dramskog teksta tokom naredne dvije pozorišne sezone, vremenski polazeći od datuma proglašenja rezultata Konkursa, kao i prevod na engleski jezik.

- Autor/ka prvonagrađene drame ustupa svoja autorska prava JU Kulturnom centaru “Nikola Đurković” Kotor bez nadoknade.

- Autor/ka nagrađene drame se odriče autorskih prava za objavljivanja nagrađenog dramskog teksta u specijalizovanoj publikaciji i ediciji Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta: časopisu „Pozorište“ i ediciji „Drame“ (Nikšićko pozorište) koja će biti publikovana u saradnji sa JU KC „Nikola Đurković“- Kotor.

 Konkurs  JU Kulturni centar Nikola Đurković” Kotor pod nazivom  „Zaustavite planetu, ja hocu da izađem“ bio je otvoren od 01.05. do 01.07.2020. Na adresu JU KC „Nikola Đurković“ Kotor u tom roku nije pristigao ni jedan rad. Savjet ustanove je odlučio da Konkurs sa istim propozicijama produži do 15.09.2020. U ponuđenoj ekstenziji za slanje radova, objavljivanju konkursa u medijima i na društvenim mrežava, pristiglo je osam dramskih tekstova i jednan proznog uradka.

Iako je u narativu Konkursa naslovljeno da pravo učešća imaju dramski pisci/spisateljice, kao stučni Žiri, obezbjedii smo učestvovanje pojedincima koji to nijesu. Od svakog učesnika ovog takmičenja očekivalo se elementrarno poznavanje tehnike pisanja dramskog teksta. Iako je tema lirska, omogućavala je širinu promišljanja, naročito u formatu dramskog rukopisa koji je specifičan po svojim zakonitostima koje je vrijedilo ispoštovati. Naime, kao Žiri, nećemo se baviti detaljnim pojašnjenjima, jer radovi koje smo uzeli u ramatranje nijesu zadovoljili predhodno navedene dramske usuze, pa se iz tih razloga nijesu mogli svrstati u rang prvonagrađene drame.

Cilj Konkursa bio je razvoj dramske literature u Crnoj Gori, te su pravo učešća imali samo dramski pisci - autori/ke koji su državljani/ke Crne Gore. Za ovaj Konkurs, autori/ke mogli su kandidovati samo drame koje prethodno nijesu publikovane i izvođene. Autori/ke mogli su kandidovati najviše dvije drame“ – stoji u priopćenju .

 Biografija autorice nagrađene drame:

 

„Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije završila na FDU, Beograd.

Scenarista je devet epizoda prve istorijske TV serije u Crnoj Gori „Božićni ustanak“ (RTCG, 2017). Pobjednica je Konkursa „Skroz nova drama“ (Crnogorsko narodno pozorište, 2015) sa dramom „Otvoren kraj“ (2015), Na osnovu drame „Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“ Jovane Bojović (adaptacija drame „Il tempo libero“, Gian Maria Cerva) urađen je performans u režiji Diega di Bree u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, kao i na festivalu Quartieri dell’Arte u Viterbu (Italija). „Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović izvedeno je u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj (Oslo), u režiji Hermana Bernhofta. „Ukroćena goropad“ Viljema Šekspira u adaptaciji Jovane Bojović i režiji Zorana Rakočevića premijerno je izvedena 2017. godine na festivalu „Budva grad teatar“. Sa dramom „Mirovna misija“ (2011), Jovana Bojović pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra–Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona. Istoimena drama izvedena je 2018. godine u produkciji Bjelopoljskog pozorišta.

Jovana Bojović je asistentkinja predmeta Filmski i televizijski scenario na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju“.