Sastanak upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira – Kotor

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 07. svibnja 2016. - 8:41
Autor: 

U Kotoru je jučer svečano otvoren i održan Sastanak upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira, na prijedlog Andreja Časa, predsjednika Općine Sloven Gradec u Sloveniji, gdje je smješten i generalni sekretarijat ove asocijacije.

Na početku sastanka svim sudionicima , gostima i nazočnima obratio se potpredsjednik OpćineKotor Tvrtko Cerepulja:

„Poštovani, izuzetno mi je zadovoljstvo što danas u ime Opštine Kotor, imam čast da svečano otvorim Sastanak Upravnog odbora međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira, koji se ove godine održava upravo u Kotoru. Mislim da je Kotor  pravo mjesto, sa kojeg će biti poslata humana poruka svim građanima planete, da je postizanje i očuvanje dugoročnog mira zadatak svih nas,  i samo udruženim snagama ga možemo i ostvariti. Jedino u uslovima mira, moguće je postignuti poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i kulturno – ekononomski razvoj i socijalno blagostanje.    Kotor je  član Asocijacije gradova izaslanika mira još od 2008. godine, na šta smo ponosni, ali smo i i spremni da aktivno učestvujemo u propagiranju ideje „mira“, kao sredina poznata po multietničkom i multinacionalnom skladu svih građana. Pozdravljam sve učesnike ovog skupa, iz različitih krajeva, koji su danas ujedinjeni u Kotoru, sa zajedničkim ciljem, kako bi prevazilaženjem nesuglasica i  otvorenim dijalogom gradili mostove mira. Hvala Vam na pažnji i želim Vam uspjeh u radu“- otvorivši skup priopćioje potpredsjednik Tvrtko Crepulja.

Nakon pozdravnog govora, sudionike sastanka je pozdravio Andrej Čas, generalni tajnik asocijacije i predsjednik  Asocijacije Andrzej Pietrasik. Andrzej Pietrasik, predsjednik Asocijacije  je istakao značaj sastanka u Kotoru, s obzirom da će se u ovoj godini održati jesenja Generalna Skupština, na kojoj će se glasati o amandmanima Statuta međunarodne asocijacije gradova vjesnika mira.
Ovi amandmani su se analizirali na jučerašnjem sastanku u Kotoru, a konačna odluka o njihom prihvaćanju je pripala gradovima, članovima Generalne skupštine. Gospodin Pietrasik se zahvalio predsjedniku Općine Kotor, kao domaćinu i organizatorima skupa, što je događaj održan na ovako lijepom mjestu kakav je grad Kotor, istakavši  da  se ne može zaboraviti koliko mir znači za sve nas uz stalan primjer o suradnji gradova, koja je apsolutno moguća nevezano za njihovu  lokaciju.

Kao popratna aktivnost sastanka Upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira, u crkvi svetog Pavla u Kotou je otvorena izložba kragujevačkog salona antiratne kulture. Međuratni salon antiratne kulture pokrenut je kao novi mirovni program u okviru Kragujevačkog oktobra, manifestacije sjećanja na žrtve zločina u Šumaricama 21. listopada 1941. god i upućivanja poruke mira.

Izložbu je otvorio predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević, istakavši:

„Pojam “prošlosti” na Balkanu ima izuzetno zanimljiv oblik. Prožima se kroz ljudsku svakodnevicu često i više nego što je potrebno. Konstantno učestvuje u kreiranju sadašnjosti i predviđanju budućnosti. Zbog toga je izuzetno važno da prošlost sa svim njenim posebnostima iskoristimo na najbolji način, kako bi sadašnjost donijela uvijek samo bolju budućnost.Prošlost ne treba zaboravljati, jer iz nje treba učiti. Ona je naš uvijek živući učitelj. Prošlost je ideja vodilja upravo i ove izložbe, koja stvarnim činjenicama i inspirativnim domaštavanjima talentovanih umjetnika kreira novi proizvod, koji je gledaocu prijemčiv, i koji nosi snažnu poruku, a to je poruka o važnosti mira. Prošlost je udesila da su nam nemiri poznati. Međutim, zbog poretka ravnoteže, ona čini da danas živimo mir, te da nam u odnosu na ono što iz predanja znamo, današnji mir bude još dragocjeniji.Mišljenja sam da često nijesmo svjesni lijepih situacija koje u sadašnjosti živimo, te da tek kasnije umijemo da uvidimo kako je juče ostavilo pozitivan utisak na ono što će se desiti sjutra. Upravo tu leži još jedan razlog o važnosti ove izložbe. A to je uživanje u današnjem trenutku mira.

Antiratna tema obrađena kroz tehniku karikature ovakve subjekte približava svim njenim konzumentima. Ona kreće od pojedinačnog dobra, koje nakon usvajanja na ličnim razinama prelazi u kolektivno usvajanje ideje o važnosti mira i generalnog dobra.

Zbog svega rečenog, predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo to što je upravo grad Kotor domaćin kako ove izložbe, tako i cijelog događaja koji nosi simboličan naziv “Gradovi mira”- rekao je domaćin skupa dr. Stjepčević.

Danas će biti nastavljen sastanak članova upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira, koji će biti održan kao i današnji u hotelu Vardar u Starom gradu.