Serija javnih predavanja – Van izolacije

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. studenog 2016. - 9:41
Autor: 

U okviru projekta “Van izolacije – Ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima”,  kojeg realiziraju Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA i Mental Disability Advocacy Center (MDAC) uz potporu  EU predviđena je serija javnih predavanja na različite teme mentalnog zdravlja, socijalne distance koju društvo ima prema osobama s  mentalnim oboljenjima, kao i društvenim pokretima koji su utjecali na proces deinstitucionalizacije osoba s mentalnim poteškoćama, poput antipsihijatrijskog pokreta u Italiji sedamdesetih godina X. st. Cilj ovih predavanja je unapređenje informiranosti razvijanje svijesti o pravima i potrebama osoba s mentalnim oboljenjima, uključujući njihovo ponovno uključivanje u društvo.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije  jedna od četiri osobe će imati problema s mentalnim zdravljem u nekom momentu u svom životu. Dakle, svaka četvrta osoba pati na način koji najčešće ne može podijeliti s drugima iz straha da će ga obraćanje za stručnu pomoć i eventualna dijagnoza žigosati i izdvojiti iz zajednice. Osobe s mentalnim poteškoćama su u većini zemalja isključene od strane društva kome pripadaju. Ovo, prema progresivnom pristupu Deklaracije o pravima osoba s invaliditetom predstavlja kršenje njihovih ljudskih prava. Prema njenom članu 19 svaka osoba ima pravo na život u zajednici, što znači da institucije, pa i one mentalnog zdravlja – nisu mjesto za život. Posebno su ugrožene višestruko diskriminirane osobe. Opća  javnost niti zna niti želi da zna za ove ljude. Kultura stigmatizacije čije su oni žrtve mora biti iskorijenjena, a to je moguće jedino kroz istraživanje postojećeg stanja, opsežno informiranje  javnosti i njenu senzibilizaciju na ovu problematiku.

U tom smislu planirana su tri predavanja u krugu Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor. Predavanja su namijenjena i javnosti i zaposlenima u SPB Kotor, kao mjesto susreta i razmjene znanja i iskustava s  predavačima iz zemlje i regije ,  koji bi otvorili niz tema od značaja za tretman i prava osoba s mentalnim oboljenjima. Činjenica da se javne tribine organiziraju   u krugu bolnice osigurava „prelazak nevidljive granice”, koja po pravilu postoji oko institucije zatvorenog tipa u kojoj se nalaze osobe sa mentalnim problemima. Stanovništvo Kotora ima preko pola vijeka iskustva socijalne distance koju je neophodno minimizirati humanizacijom međuljudskih odnosa koja počinje novim saznanjima i spremnošću na razgovor i razmjenu.

Prvo predavanje održat će dr. Lidija Vasiljević, psihologinja psihoterapeutkinja i edukatorica psihodrame na temu: Stigmatizacija osoba s  mentalnim oboljenjima, u petak 18. 11., u 17h, u dvorani Edukativnog centra u okviru SPB Kotor.

Predavanja su otvorena za sve zainteresirane.