Šezdeset godina Foto - kino i video kluba „Mladost”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. studenog 2021. - 10:10
Autor: 

Retrospektivna izložba Foto - kino i video kluba „Mladost” Gornja i Donja  Lastva sinoć je otvorena  u Muzeju i galeriji Tivat.  Jelena Bošković, direktorica JU Muzej i galerija Tivat pozdravila je na početku večeri prisutne te čestitala članovima kluba na važnoj obljetnici.

Izložbu je otvorio Neven Staničić, direktor tivatskog Centra za kulturu i član kluba: „Tivat je jedan od centara foto i kino produkcije, kada je Crna Gora u pitanju. Šezdeset godina retrospektive, koje se danas  nalazi u Galeriji ljetnikovca Buća  zapravo podsjeća i  na neke veoma drage ljude, koji su osnivali ovaj klub, koji su ostavili svog  traga na ono što večeras gledamo. Neke fotografije ćete možda i prepoznati, nekih se ljudi se nećete više ni  sjetiti, nekog Tivta ćete možda večeras tek  upoznati. U svakom slučaju,   divna  je prilika da povjerujemo svojim očima, jer u vremenu kada su nastajale ove fotografije, makar velika većina njih, važila je kao sudski dokaz. U svakom slučaju, fotografija u Tivtu živi. Fotografija u Tivtu živi, Tivat je po svojim fotografima poznat i van granica svoje  opštine. Tivćani kao fotografi su zabilježeni u široj regiji. Dakle, večeras govorimo o jednoj bazičnoj stvari,  koja karakteriše Tivat i njegovu istoriju i  večeras svi zajedno možemo biti ponosni da se družimo na ovakvoj izložbi“.

„Foto kino i video klub pod imenom „Mladost” osnovan je 1961. godine, a svoju djelatnost odmah je proširio i na Donju Lastvu. Od samog formiranja, u kontinuitetu odmah je organizirano 7 tečajeva za foto amatere /4 u Donjoj, a 3 u Gornjoj Lastvi/ u kojima su uzela sudjelovanje 84 polaznika. Od 1970. godine klub je proširio djelatnost na amaterski film. U tome je značajnu pomoć pružio gdin. Aleksandar Antonić, iskusni kino amater iz Beograda, koji je održao prvi tečaj domaćim polaznicima. Na tri tečaja u Donjoj Lastvi, ovu obuku pohađalo je 36 polaznika. Obuku su organizirali  iskusni članovi kluba: Anđelko Stjepčević, Krsto Kiko Tomičić, Anton Marković I Roko A. Stjepčević. Godinama, članovi kluba bili su svojevrsni kroničari ukupnih društvenih, kulturnih, sportskih I privrednih zbivanja u Tivtu. Na mnogobrojnim fotografijama i filmovima zabilježili su dešavanja od neprocjenjivog značaja za povijest grada“.