Simović: Gašenje KotorArta je kulturološka katastrofa!

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. svibnja 2017. - 8:53
Autor: 

Proslavljeni violinist, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra i veleposlanik KotorArta Roman Simović apelirao  je na nadležne institucije da urade sve što je u njihovoj moći da se sačuva najvrijedniji festival umjetničke glazbe  u Crnoj Gori.

„KotorArt je nešto najljepše što se desilo Crnoj Gori. Njegovo gašenje bi značilo pravu kulturološku katastrofu! Ako to dozvolimo to samo znači da nama ništa što ima pravu vrijednost ne treba“, priopćio je Simović povodom informacije da KotorArt kao festival od nacionalnog značaja još nema sporazum saMinistarstvom kulture Crne Gore niti budžet za održavanje ovogodišnje manifestacije.

Kao međunarodni festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, i jedan od najvećih i najposjećenijih u regiji, KotorArt se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Općine  Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz suradnju s brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

„Sa KotorArtom Crna Gora je, uz Dubrovačke Ljetnje Igre, Ljubljanski Festival i Ohridsko Ljeto, apsolutni lider u regionu i, ako želimo u Evropu, bojim se da bez ovakvih događaja nismo dorasli Evropi. Molim nadležne da urade sve što je u njihovoj moći da sačuvaju naš najvrijedniji festival umjetnicke muzike!“, poručio je Simović.

 

IX.  Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29.6. do 14. 8., s  preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja diljem  planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. 6. u Kotoru.

 

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od 1.000 umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45.000 gledatelja, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regiji. Od objedinjavanja kotorskih ljetnih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala je vidjelo više od 200.000 gledalaca, priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je sudjelovalo blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.