Specijalno izdanje „Kotoranke“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 03. veljače 2018. - 8:53
Autor: 

Jučer je iz tiska izišla publikacija Bokeljska mornarica (spec. izdanje “Kotoranke”) u tiražu od 550 brojeva.

„Drage Kotoranke, Kotorani i svi Bokelji diljem svijeta,

Zadnja dva mjeseca razbuktala se polemika oko Bokeljske mornarice. Tko se ne bi ponosio tom slavnom tradicijom pomorske organizacije duge XII stoljeća, jedinstvene u svijetu. Sve je krenulo sastavljanjem nominacionog formulara-dosijea za upis Bokeljske mornarice- Kotor u Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne svjetske baštine UNESCO-a. Dosije urađen od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara Cetinje ne počiva na povijesnoj, niti na današnjoj istini.

Bokeljska mornarica je dio katoličke kulture, i kulturna baština Bokelja, prvenstveno bokeljskih Hrvata. Prigodom 1200. god.katedrale sv. Tripuna u Kotoru i 1200 god. Bokeljske mornarice, izdato je zajedničko izdanje prigodnih poštanskih maraka Hrvatske pošte i Pošte Crne Gore. Tako i sada treba da nominacija bude zajednička Crne Gore i Republike Hrvatske.

Kako to da je ”nezamislivo pomisliti na kulturni identitet Crne Gore bez slike kola Bokeljske mornarice ispred katedrale sv. Tripuna”, a u školama od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda gimnazije ne uči se ama baš ništa o Bokeljskoj Mornarici?Napisano je preko stotinu knjiga i tisuće članaka o bogatoj povijesti Kotora i Boke kotorske, a u školi se također ne uči skoro ništa. Samo se ovlaš spominje u cijelom školovanju i ne znam da li bi sve moglo stati na jednu stranicu udžbenika.

Ako se Crna Gora ponosi Bokeljskom mornaricom, onda u udžbenicima mora biti zastupljena Bokeljska mornarica i povijest Boke kotorske na adekvatan način.

S obzirom da je sv. Tripun. svetac jedinstvene crkve, predlažemo da se dan proslave sv. Tripuna 3.veljaće, proglasi neradnim danom za Općine Kotor, Tivat i Herceg-Novi.

Sretan Vam 3.veljaće dan našeg nebeskog zaštitnika sv. Tripuna.“

 

Prof. Martina Saulačić

Glavna urednica