Spičanska kapa stara 150 godina na dar predsjedniku HNV-a

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. svibnja 2023. - 18:03
Autor: 

Nakon formalnog dijela sastanka Hrvatskoga nacionalnog vijeće Crne Gore, susretu se pridružio dr. don Dejan Turza te je predao poseban dar predsjedniku HNV-a  Zvonimiru Dekoviću.

„Za ovu kapu sa grbom Kraljevine Hrvatske, staru oko 150 godina, znao sam već neko vrijeme. Pokušavao sam više puta nagovoriti vlasnika,koji želi ostati anoniman, da ju donese iz svoje stare kuće i konačno mi ju je donio. Pitao sam ga da mi nešto više kaže o kapi, no rekao mi je da, nažalost, nije upoznao niti jednog od svojih djedova te da ne zna ništa. Molio sam ga da dadne kapu u muzej ili da se otkupi, no nije želio pristati. Tek jučer je rekao da će je pokloniti, ali samo u Hrvatsko nacionalno vijeće, gospodinu Zvonku Dekoviću, o čijem radu i djelovanju ima samo riječi pohvale" rekao je pred nazočnima don Dejan.

Gospodin Deković mu je zahvalio na toj gesti, napominjući da je u saznanju da se  jedna takva kapa čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Za Radio Dux dr. don Dejan Turza je rekao: „Potrebno je pouzdanje i vjera u moćni zagovor naših „Miljenika Boke”, kako ih je lijepo nazvao sada biskup u miru mons. Ilija Janjić. Mi smo slabi i krhki, teško praštamo, a brzo se dijelimo, a Miljenici Boke su poput čvrstih nebeskih stupova koji čuvaju Kotorsku biskupiju, sve vjernike i hrvatski narod u Boki kotorskoj. Po uzoru na Miljenike Boke, budimo ljudi dijaloga! Uzdajmo se u njihov moćni zagovor i ne bojmo se, jer kao što kažu „kada je Bog na prvom mjestu, onda je sve na pravom mjestu".

Crne kape s bordo tepelukom na kojoj je grb hrvatske kraljevine i austrougarski grb javljaju se u Spiču pred kraj 19. i nošena su kod katoličkog stanovništva u prvoj polovini 20. stoljeća. Za razliku od crnogorske, nema svilenu deraviju, nego plišanu, gornja površina (tepeluk) nije crvene, nego bordo boje i ornamenti su vezani za austrougarsku i Kraljevinu Hrvatsku. Ranije je nošen crveni i crni fes, ili plitka platnena kapa zvana napeta. Dakle, ta je kapa dio narodne nošnje ovoga kraja, kao što postoje slične u kumpanija s Korčule ili lička kapa.