Splitski zbor Camerata Vocale nastupio u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. prosinca 2019. - 10:22
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo „Sveti Jeronim“ iz Bara, Nevladina udruga „Gjurgjevo brdo“ iz Tivta i Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ sinoć su u dvorani DTV Partizan u Tivtu organizirali „Božićni koncert“ zbora  Camerata Vocale iz Splita. Prethodnu večer (subota) zbor je nastupio pred barskom publikom te svojim izvedbama oduševio brojne posjetitelje koncerta.

Na sinoćnjem koncertu u Tivtu, ispred organizatora, nazočne je pozdravila predsjednica Nevladine udruge „Gjurgjevo brdo“ Ljerka Sindik, poželjevši sretne nastupajuće blagdane.

Zbor se predstavio raznolikim i zaista kvalitetnim programom, na zadovoljstvo svih ljubitelja zborske glazbe.

Generalni donator dvadesetog Božićnog koncerta u Baru bio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a podržali su ga kao pokrovitelji i brojne druge institucije i privrednici: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska građanska inicijativa, Općina Tivat, Biskupski ordinarijat Kotor.

Koncertu su također nazočili i: predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, potpredsjednik Općine Tivat i potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i biskup u miru monsinjor Ilija Janjić sa svećenicima Kotorske biskupije.

Nakon koncerta, druženje je nastavljeno u Kotoru, gdje ih je biskup u miru upoznao s bogatim kulturnim naslijeđem u Boki kotorskoj.

Mješoviti i ženski pjevački zbor Camerata Vocale Split razvio se 2018. iz višenagrađivanog mješovitog pjevačkog ansambla Schola cantorum Split. U samo dva mjeseca djelovanja, osvojio je zlatnu plaketu na državnom natjecanju u Rovinju, u organizaciji krovne udruge hrvatskog kulturnog amaterizma, Hrvatskog sabora kulture. U studenom iste godine (2018.), zbor je nagrađen s dvije zlatne plakete u kategoriji klasične glazbe, za mješoviti te zasebno za ženski zbor, na međunarodnom natjecanju zborova u Rijeci (Croatia Cantat). Zbor je ispjevao dva zlata (mješoviti i ženski sastav) u studenom 2019. godine, na međunarodnom natjecanju zborova u Dubrovniku Adriatic pearl. Zbor je organizator međunarodnog festivala pjesme SING (in) SPLIT kojeg je 2018. godine pokrenula i osmislila dirigentica dr. sc. Sara Dodig Baučić. Festival godišnje okupi oko dvije stotine izvođača ujedinjenih oko različitih pjevanih idioma. Camerata Vocale Split snimila je prvi nosač zvuka u 2019. godini „Tu Domine, spes mea / tragovima hrvatske pjevane baštine“. Na nosaču se nalaze napjevi i skladbe hrvatske pjevane baštine na korizmene, uskrsne i marijanske tekstove. Zbor je ostvario brojne suradnje s različitim vokalnim i komornim instrumentalnim sastavima, nastupao na Danima kršćanske kulture, kao i na festivalu Papandopulijana. Ostvareno je niz međunarodnih suradnji (Slovenija, Njemačka i Austrija), kao i premijernih izvedbi hrvatskih skladatelja. Ansambl Schola cantorum je četverostruko nagrađen s dva zlatna i dva srebrna odličja na međunarodnom zborskom festivalu Cro Patria (2014.). Dvije zlatne nagrade ansambl je osvojio i na međunarodnom zborskom festivalu Aurora cantat (2015.), dok je na međunarodnom zborskom natjecanju Musica sacra (2015.) u Bratislavi nagrađen s tri zlatna i jednim srebrnim odličjem. Zlatnu nagradu s najvišim brojem bodova mješoviti ansambl je osvojio na međunarodnom festivalu zborova Adria cantat (2018.), dok je ženski ansambl bio najbolji u kategoriji s posebnom nagradom Hrvatskog društva skladatelja za najbolju interpretaciju hrvatskog skladatelja na međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2018.).

Od listopada 2012. voditelj ansambla je dirigentica dr. sc. Sara Dodig Baučić.