Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstavenika

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 24. veljače 2018. - 13:28

Izlaganje Ljubice Štambuk u sklopu Tripundanskih dana – Dana Bokelja

Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809" Rijeka

U sklopu ovogodišnjih  tripundanskih dana - Dane Bokelja u Rijeci, kojim Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka promiče kulturne i povijesne vrijednosti Bokelja i Boke kotorske, organizirano je predavanje o životu i djelovanju zaslužnoga bokeljskog svećenika, don Gracije Brajkovića (1915.-1994.). Predavanje je održano u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, 23. veljače 2018.

S posebnim zadovoljstvom govorila sam o ovom značajom bokeljskom svećeniku, obuhvativši sljedeće teme:

  • Životopis
  • Dušobrižničko djelovanje
  • Znanstveni rad
  • Brigu o svetištu Gospe od Škrpjela
  • Odnos prema obitelji

i sve popratila slajdovima s fotografijama.

U ovom kratkom prikazu ističem:

Ugledni bokeljski svećenik, don Gracija Brajković bio je župnik u više mjesta Boke kotorske, najduže u svome rodnom Perastu. Obavljao je i razne službe u Kotorskoj biskupiji i bio njezin dugogodišnji generalni vikar. S uspjehom se ogledao na mnogim područjima duhovnoga stvaralaštva, posebno kao teolog, arhivist, arheolog i povjesničar. Istraživao je u arhivima i knjižnicama, otkrivajući mnoge činjenice iz povijesti Boke kotorske. Neizmjeran je njegov doprinos uređenju svetišta Gospe od Škrpjela, kojega je najprije spasio od uništavanja, a potom, uz ovo svjetski poznato svetište uredio prekrasan muzej. 

Djelovao je i kao istraživač – arheolog na lokacijama iznad Perasta, gdje je pronašao tragove neolitske kulture, najstarije do sada pronađene u bokokotorskom zaljevu. Datirao ih je na 3.500 godina prije Krista. Pronađeni arheološki materijal detaljno je opisao i trajno izložio u Muzejskoj zbirci na otočiću Gospe od Škrpjela.

Don Gracija je stvarao svoju mrežu relevantnih znanstvenih informacija bilježeći mnogobrojne činjenice koje je otkrio i tako je oformio bogatu i izuzetno vrijednu kartoteku, koja bi, uz njegove radove, trebala biti osnova svakome onom tko želi studiozno obrađivati neku temu iz povijesti Boke kotorske.

Don Gracijine publikacije (njih preko 30), kao i njegova strpljivo i brižno skupljana kartoteka i dnevnik, koje je poklonio Kotorskoj biskupiji, predstavljaju dragocjenu građu za generacije koje se bave i koje će se u budućnosti baviti različitim vidovima istraživanja Boke, naročito njegova rodnog Perasta i posebno svetišta Gospe od Škrpjela.

Sva postignuća koja je ostvario ovaj skroman i samozatajan svećenik proistekla su iz njegove brige za očuvanjem povijesne baštine Boke kotorske u čemu ga je prvenstveno vodila njegova živa vjera.

Posjetitelji predavanja, koji su se, usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima, sakupili u lijepom broju, sa zanimanjem su pratili predavanje i izrazili želju da se rečeno publicira.

Ljubica Štambuk

 U Rijeci, 24. veljače 2018.