Srdelada u Starom gradu u Budvi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. lipnja 2019. - 12:15
Autor: 

Srdelada 2019.,  održat će se u petak, 7. 6.,  s početkom u 20.30h na Trgu palmi, u budvanskom Starom gradu, a u organizaciji NVO Feral.

Riječ je o događaju koji promovira mediteransku, lokalnu kuhinju, i podrazumijeva degustaciju raznovrsnih jela, čiji je osnovni sastojak srdela. Srdela zauzima istaknuto mjesto u kulturnoj povijesti  Budve i Mediterana, a u narodu je poznata kao sirotinjska majka, jer je u vremenima gladi i oskudice bila osnovna prehrambena namirnica. Budvani su srdelu najčešće jeli usoljenu, jer je tako mogla dugo da traje, ali su osmišljani i raznovrsne recepte da im ne bi dosadila.

„Društvo Feral ovim događajem srdelu stavlja na pjedastal mediteranske gastronomije, dajući joj mjesto koje joj pripada. Takođe se akcenat stavlja na lokalnu gastronomiju, namirnice i načine pripreme, koja kao grad i turistička destinacija Budva treba da njeguje zbog autentičnosti i prepoznatljivosti, ali i njegovanja kulturnog nasljeđa. Jela od srdele će spremati učenici SMŠ „Danilo Kiš“. Dio događaja će biti i nastup klape Škuribanda, koji će upotpuniti cijeli događaj i primorsku atmosferu. Takođe, biće upriličena projekcija filma „Dobrodošli u Budvu“ iz 1963. godine, ali i performans koji će režirati članovi Društva Feral pod nazivom „Dobrodošli u Budvu 2019.“. Ustanove, organizacije i firme koje su podržale događaj su Opština Budva, kompanije Rokler i Sanraf, Talas M, brending agencija Unibrend, studio Pixap, Komunalno Budva, Parking servis, Mediteran reklame, Turistička organizacija Budve, distribucija NTC, Cogimar, Crnogorska kinoteka i JU SMŠ „Danilo Kiš“. Srdelada se održava već dvije godine zaredom (2017. i 2018.) kada je bila dobro posjećena i dobila je pozitivne kritike, kako od mještana, tako i od gostiju, koji su imali priliku da okuse i osjete duh Budve kao autentičnog Mediteranskog mjesta“ – poručuju organizatori.

NVO Feral je aktivan od 2015. godine i bavi se promocijom mediteranskog kulturnog nasljeđa, osnaživanjem lokalne zajednice i podrškom razvoja mladih kroz raznovrsne oblike umjetničkog i kulturnog izražavanja, organizaciju izložbi, predstava, glazbenih  događaja i književno-poetskih večeri. NVO Feral je dobio priznanje od strane organizacije Interpret Europe, i kao jedina organizacija iz Crne Gore je uvršten u primjere dobre prakse u interpretaciji nasljeđa, po kriteriju uključivanja lokalne zajednice.