Sretan ti rođendan Kotore!

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 21. studenog 2015. - 15:00
Autor: 

Nizom manifestacija, kako to tradicija nalaže,  obilježen je Dan Općine Kotor. Proslava je započela defileom i prijamom Gradske muzike  i Bokeljske mornarice kod predsjednika Općine Aleksandra Stjepčevića. Oko 11 sati na trgu ispred Kina Boka formiran je odred Bokeljske mornarice, a potom su se mornari uz pratnju Gradske muzike uputili ka zgradi Općine gdje ih je pozdravio gradonačelnik i svečano predao crnogorski barjak.

 

U pratnji glazbe, odred Bokeljske mornarice, gradonačelnik i predstavnici Općine uputili su se ka gradskom parku i zajedno s članovima Udruženja boraca NOR-a položili vijence  na spomenik Palih boraca u Parku slobode.

Točno po programu na Glavnoj gradskoj rivi stikao je i dr. Ivo Belan, 79.-godišnji maratonac koji svake godine za Dan svoga grada Tivta trči Trku mira. Kiša i jak vjetar nisu ga omeli da za sjajno vrijeme istrči dionicu od Tivta do Kotora, u dužini od 17km, nakon čega su ga u Kotoru dočekali predsjednik Skupštine Općine Kotor Nikola Bukilica, predsjednik Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić i menadžer Općine Kotor Srđan Dragomanović, nakon čega je dr. Belan bukete sa cvijećem poželio položiti Palim borcima u Parku slobode.

 

Na Trgu od oružja Aleksandar Stjepčević je primio raport poručnika Mihović  Grigorija i  izvršio smotru odreda Bokeljske mornarice, nakon čega se odigralo tradicionalno Kolo.

 

Centralni dio proslave bila je svečana sjednica Skupštine Općine Kotor, u Velikoj dvorani Kulturnog centra.

“Objedinjujući tri praznika, 21. novembar simbolizuje viševjekovnu tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru, jednu  od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice”, kazao je na svečanoj sjednici kotorskog parlamenta gradonačelnik dr Aleksandar Stjepčević.
Sjednici je nazočio Filip Vujanović, predsjednik države Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, bratskih gradova, susjednih općina i kulturnog, društvenog i političkog života Kotora.
Goste je pozdravio predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica koji je podsjetio na sjajne tekovine antifašističke borbe i dane kad je oslobođen Kotor od okupatorskog zavojevača.

 

Gradonačelnik je u svome izlaganju konstatirao da je proteklu godinu obilježila tendencija finansijske stabilnosti budžeta, što je prvenstveno posljedica evidentnog poboljšanja efikasnosti naplate, posebno izvornih prihoda Općine u iznosu od  preko 10 milijuna eura.
Općina Kotor uredno izmiruje sve obaveze prema državi, bankama, institucijama, pojedincima.
Budžet je planiran  na nivou od preko 17 milijuna a na današnji dan realiziran je preko  91% u odnosu na plan.

Stjepčević je podsjetio da je u tijeku izrada idejnog rješenja žičare do tvrđave San Đovani, kao i glavnog projekta za izgradnju pothodnika, odnosno podzemnog pješačkog prolaza između gradskih bedema i Lučke kapetanije. U pripremi je i glavni projekt za smještaj lica u stanju socijalne potrebe.
“Također se  nastavljaju  radovi na izgradnji kanalizacionog sistema u gornjem dijelu starog grada.
Na Sportskoj dvorani završen je veći dio predviđenih radova.

U tijeku ili u tenderskoj proceduri su i: sanacija fontane Dojmi i šetne staze do tvrđave San Đovani, uređenje prostora na Plagentima, rekonstrukcija autobuskih stajališta, kao i javne rasvjete na brojnim lokacijama  projekti rekonstrukcije bastiona Valier i uređenja Peraške tvrđave”, rekao je Stjepčević.

 

Na sjednici je prikazan turističko promidžbeni film  o Kotoru i uručena tradicionalna nagrada “21. novembar” Fakultetu za pomorstvo,  za izuzetan doprinos razvoju suvremenog obrazovanja i usavršavanja kadrova u pomorstvu.
U kulturnom dijelu programa sudjelovao je Dječiji mandolinski orkestar i zbor “Tripo Tomas”, Hrvatskog građanskog društva koji je  izveo kompoziciju “Bokeljska noć”.