Sto svjetskih filantropa i lidera u Tivtu na konferenciji „Naša održiva budućnost“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. rujna 2018. - 10:02
Autor: 

Global Sustainability Network (GSN), organizacija koja okuplja lidere i donositelje odluka iz šest sektora: vladinih institucija, biznisa, akademske zajednice, institucija obrazovanja, neprofitnih organizacija, medija i njeni predstavnici stižu po prvi put u Crnu Goru u Porto Montenegro na konferenciju „Naša održiva budućnost “od 6.9.,  do 9. 9. 2018. godine.

 GSN je platforma koja danas broji preko 800 članova potpisnika iz svih krajeva svijeta i osnovana je 2016. godine. Svake godine, događaji ove organizacije održavaju se na par uglednih lokacija u House of Lords i Lamerth Palati, Vatikanu, Ujedinjenim Nacijama i u Dubaiju. Susreti GSN okupljaju delegate koji su ključni globalni donositelji  promjena i koji rade na Agendi da se postigne Cilj 8. do 2030. godine rješavanja suvremenog ropstva, trgovine ljudima i trgovine ljudskim organima, u okviru UN 2030. Agende.

U prethodne dvije godine, Romy Hawatt, međunarodno poznati investitor i državljanin Crne Gore je lobirao kod osnivača ove organizacije (Uključujući Papinska akademija znanosti pod Papom Franjom, i Crkvu Engleske pod Poglavarom biskupom Kanterberijskim), da dodaju Crnu Goru u kalendar svojih godišnjih konferencija te će formalni skup GSN Montenegro biti održan u konferencijskom prostoru hotela Regent Porto Montenegro.

„Ovo je posebno bitan trenutak za stvaranje i otvaranje GSN Balkanskog poglavlja koje ćemo pokrenuti i nadgledati iz Crne Gore, uzimajući u obzir stabilno političko i ekonomsko okruženje i činjenicu da su crnogorska vlada i predsjednik vodeći u dobrosusjedskim odnosima koje njeguju u regionu. Namjera članova je da se GSN Globalni Think Tank sastaje uvijek u Crnoj Gori prije najvažnijeg godišnjeg okupljanja u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku koje se dešava početkom oktobra. Predstojeći sastanak u Crnoj Gori će nastaviti da se fokusira na ključne ciljeve GSN cilja 8, koji naglašava suzbijanje modernog ropstva, trgovine ljudima i ljudskim organima i međusobnih odnosa različitih ciljeva Cilja 8, uključujući održivi ekonomski rast. Glavni dan konferencije je 07. septembar, kada će se održati dvije panel diskusije od 9-18 časova u hotelu Regent Porto Montenegro. Prva panel diskusija je zatvorenog tipa na temu "Ropstvo i trgovina organima - skrivena mrlja našeg društva". Druga, otvorena za medije, održaće se na temu " Održivi rast i razvoj i nosioci razvoja- Kako možemo doprineti" čiji je cilj je ukazati na potencijal koji turizam, poljoprivredni i energetski sektor imaju u doprinosu implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine. Među našim zvanicama biće lideri iz zemalja Balkana. Preduzeti su značajni koraci ka iniciranju stvaranja GSN Balkanskog poglavlja, čiji je cilj da inicijalno obuhvati Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Takođe se predlaže da se 2019. godine uključe Makedonija, Bugarska i Rumunija kako se poglavlje Balkana u potpunosti proširilo“ – poručuju organizatori.