Stolivljani praznično u prirodi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. svibnja 2017. - 10:01
Autor: 

Tradicionalni uranak za 1. svibnja su i ove godine Stolivljani organizirali na brdo Vrmac – lokalitet „Vlaka“, te  okupili jedan broj Kotorana, Tivćana i građana okolnih mjesta koji su na ovaj način obilježili 1. svibanj  - Međunarodni praznik rada.

Udruženje „Kamelija“ i MZ Stoliv, ovim nastavljaju neprekinutu poslijeratnu tradiciju  obilježavanja ovog praznika koja se od 1946. godine organizirala  u Stolivu - „Pod kostanje“ kao centralna općinska manifestacija uz sudjelovanje  Gradske muzike. Kasnije se ovaj praznik obilježavao u Gornjem Stolivu, od nedavno ispred Doma kulture, a na ovom istom mjestu još prije četrdeset godina. 

Na ovom lokalitetu –proplanku , gdje je inače granica G.Stoliva i G.Lastve, za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, meštri iz kovačnice Nika Marinovića iz Stoliva, postavili su ornamentni gvozdeni križ do kojeg su se odvijale procesije na Veliki petak sa vjernicima iz pravca G.Stoliva i G.Lastve.

Penjući se od Donjeg Stoliva uz strme padine Vrmca, ljubitelji prirode  uložili su znatan fizički napor, iznoseći sa sobom sve što je neophodno za proslavu. Jedan broj sudionika  pristigao je iz pravca G.Lastve, a Marko Marković iz Dobrote, rodom Stolivljanin, motorom „Tomosom“ od Trojice, povrh Vrmca do Vlake.

Iako uz znatno skromnije sudjelovanje građana nego ranijih godina, organizacija je bila na izuzetnom nivou.

Tako se na proplanku vila državna zastava, a u blizini postavljena skromna izložba starih fotografija iz arhiva Udruženja „Kamelija“ s prikazima  obilježavanja ovog praznika na raznim lokalitetima kroz prošlost.

„Zalažući se za očuvanje svih pozitivnih tradicionalnih vrijednosti naših krajeva, ovom prilikom je, poslije dugo godina, okićen i „Mađ“. On se ranije kitio maltene ispred svakog doma, na obali - po pontama, a Lastovljani su ga kitili i na obližnji VeljiVrh otkuda se vidi čitava Boka.Pored bogate zakuske sa gradela i dobre kapljice za koje su se učesnici pobrinuli,  pripremljen je i bogat prilog direktno iz prirode. Dobri poznavaoci samoniklog jestivog bilja Igor Stjepčević i Romeo Mihović, sakupivši znatnu količinu tog bilja u okolini, održali su prisutnima malu prezentaciju o mogućnosti njihove svakodnevne upotrebe i u slučaju vanrednih okolnosti i preživljavanja u prirodi“, poručuju organizatori.