„Stvarnost je ono što, kad prestanemo vjerovati u nju, ne nestane“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 08. svibnja 2018. - 11:22
Autor: 

Knjiga doc. dr. sc. Nenada Vertovšeka "Noam Chomsky i kritika suvremenih masmedija – proizvodnja slike stvarnosti i neophodnih iluzija“ promovirana je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Na samom početku nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

O knjizi su, pored autora, govorili mr. sc. Željko Rutović, kao i direktor Skala radija Slavko Mandić.

„Na jednostavno pitanje da li možemo a se odupremo, da razumijemo poruke čitajući izuzetno djelo gospodina Nenada Vertovšeka i onih koji su ipak pojedinačni slučajevi, javit će se protiv pitanje – koji je procenat onih koji će to pročitati? Mali. A na pitanje što će se dešavati s nama, kakva ćemo to slika postati okačena na zid današnjosti, a tek ona, kada je u pitanju budućnost? Slegnut ćemo ramenima. Ne zato što nam odgovor nije jasan, već upravo zbog činjenice da nam je i suviše jasan. Bit ćemo prevaspitani naš lik će biti univerzalni lik – jedan jedini prevaspitani“, rekao je Mandić u svom izlaganju.  

Mr. sc. Željko Rutović iskazao je zadovoljstvo što je ova knjiga promovirana u našoj zemlji, jer je, kako kaže, nama prijeko potrebna. „Knjiga je, prije svega, respektivno naučni zahvat, koja po svojoj metodologiji, svom sadržaju i opusu, ne bez sumnje poentira ono što je doktorska teza gospodina Vertovšeka. To je ogledni primjer kako se naučnik bavi svojim djelom i kako na određeni način anticipira sutrašnjicu djela i kako zaviruje iza onoga što će biti gotovo izvjesna ili neizvjesna budućnost onoga što nam plediraju kazati postmediji. Djeluje demokratsko po svom i vokabularu, po svom nazoru i po onome što želi poručiti ne samo intelektualnoj kritičkoj javnosti nego sveukupno sudionicima jedne nažalost opore medijske stvarnosti“, ističe Rutović. On je rekao da Vertovšek nije samo interpretator kritičkog zamaha i zahvata gospodina Chomskog te da mi danas živimo u posebnom svijetu medija, koji ima svoj jezik, svoje stanovnike, doseljenike, svoj urođeni sistem i svoju konvergenciju interesa ekonomije, politike i sveukupne moći. Rutović je objasnio da mediji uvjetuju čovjekovu slobodu, diktiraju je i propisuju granice te slobode.

Na samom kraju nazočnima se obratio i autor knjige Nenad Vertovšek: „Knjiga je izašla kao jedan dugo neskriveni osjećaj posla koji je bio u meni  i ja u njemu, i to novinarstvo je kao ljubav – vi možete izaći iz novinarstva, ali ono iz vas ne može“. Također se osvrnuo na „dron novinarstvo“ i na budućnost tog tipa novinarstva, ali naravno i na neizvjesnost istog. Osvrnuo se na problem činjenica i na problem slobode koje Chomsky ističe u svojim djelima. „Ako ne znate što se s vama stvarno događa niste slobodni. Ili niste dovoljno slobodni. “, kazao je Vertovšek. Rekao je da su mediji nekada odražavali stvarnost, a da je sada konstruiraju. Također se osvrnuo i na rad s mladim ljudima te nam približio kako to izgleda ne biti svjestan utjecaja medija na nas same.

Promociji su, pored brojnih posjetitelja, nazočili: konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, direktor Radio Tivta Dragan Popadić.