Sumiranje rezultata protekle turističke sezone u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 22. listopada 2015. - 12:58
Autor: 

U hotelu „Pine“ u Tivtu danas je održana press konferencija na kojoj su sudjelovali: gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov i Milorad Cile Karadžić iz TO Tivat. Na konferenciji se govorilo o rezultatima protekle sezone, aktivnostima i dojmovima, a predstavljeni su i rezultati Ankete, koja je realizirana u razdoblju od 1. srpnja 2015. do 1. rujna 2015. godine.

Sudionici konferencije izrazili su zadovoljstvo proteklom sezonom, usprkos problemima na koje su nailazili prilikom realizacije istih. Direktorica TOT Bernarda Moškov govorila je o aktivnostima Turističke organizacije u proteklih devet mjeseci, prisjećajući se brojnih sajmova na kojima su sudjelovali, manifestacija i događaja koji su uspješno održani,  tiskanja tisuća i tisuća novih kataloga, mapi grada i brošura; organiziranje različitih koncerata i slično. Moškov se osvrnula i na to da je TOT dobila odobrenje MUP-a da radi prijavu stranaca, putem digitalnog certifikata,  na odluku o povećanju boravišne takse na 0,90 eura koja stupa na snagu 2016. godine, na Zakon o boravišnoj taksi koja po prvi puta definira i naplatu boravišne takse na objektima nautičkog turizma. Moškov je istakla kako su tijekom cijele sezone bile samo 52 pritužbe na Tivat, što je 6,6 posto od ukupnog broja pritužbi, te da su veoma zadovoljni tom činjenicom.

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel na konferenciji je kazao: „Opšta ocjena svih relevantnih službi i ljudi koji se bave ovom problematikom i svi oni koji su bili uključeni u organizaciji ove turističke sezone je da je ovo bila jedna od uspješnijih sezona i da je prosječna ocjena kvaliteta turističke ponude Tivta iskazana u iznosu od 4,20 što govori da je ovo jedna od uspješnijih turističkih sezona ako uporedimo to sa prošlom godinom gdje je ocjena kvaliteta turističke ponude Tivta bila 3,92. Sami ti pokazatelji govore da je zadovoljstvo gostiju bilo na jednom visokom nivou, da su sve prosječne ocjene dosta visoke, i one najgore su dobre ocjene, i sve to govori da smo se dobro pripremali za ovu sezonu“.

„Na nivou lokalne uprave smo se dobro organizovali. Naše komunalne službe su uredno sređivale svoje obaveze, čistoća grada je bila na zavidnom nivou, vodosnabdijevanje također, uz napomenu da je bilo manjih problema prilikom kvarova u južnom dijelu Opštine, ali to nije poremetilo opšti utisak da je ova sezona bila dobro pripremljena“, ocijenio je Novosel.

Milorad Cile Karadžić obrazložio je rezultate spomenute Ankete turista sprovedene proteklog ljeta, koja je sadržala tri pitanja: 1. Što vas je motivisalo da svoj odmor provedete u Tivtu?; 2. Kako ste došli do potrebnih informacija o Tivtu?; 3. Koliko ste zadovoljni sljedećim elementima turističke ponude u Tivtu? Zaključeno je da je najviše anketiranih turista boravilo u Tivtu zbog odmora i opuštanja, te da je najveći broj anketiranih turista već znalo za Tivat, te da je manji broj anketiranih informacije o Tivtu saznao putem interneta. Kod trećeg pitanja,  kategorija Čistoća, uređenost i opremljenost plaža dobila je najnižu ocjenu ispitanika, a najveću ocjenu dobila je kategorija Ljepota prirode i okruženja.

Ispitano je i zadovoljstvo/nezadovoljstvo turista elementima turističke ponude u hotelima, auto-kampovima i odmaralištima. Na stupnju cjelokupne Ankete, prosječni turista se može definirati kao osoba za kojeg su Odmor i opuštanje, Prethodni dolasci, Klimatske pogodnosti, Zabava i provod, Gostoljubivost bili jedni od najvažnijih poticaja za dolazak u Tivat.