Sveti Antun Padovanski – patron Tivćana

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. lipnja 2016. - 10:01
Autor: 

Sveti Antun Padovanski spada u red najznačajnijih svetaca. Rodio se 1195. u Lisabonu, a umro je 13.lipnja 1231. kod Padove. Mada plemićkog porijekla, rano je otišao u samostan i brzo se zaredio za svećenika.

Kratko vrijeme je boravio u Sjevernoj Africi, ali se zbog bolesti vraća. Nakon smrti Svetog Franje, 1226 godine, na skupštini franjevaca izabran je za provincijala proširene bolonjske provincije u sjevernoj Italiji. Još za života stiče ugled i poštovanje, a mnogi vjernici su vjerovali da posjeduje svetačke moći i čini čuda u korist slabih i bolesnih.

Sveti Antun je zaštitnik siromašnih i potlačenih, propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Kult Svetog Antuna posebno se štuje u Boki kotorskoj, a u Tivtu su u čast toga sveca podignute čak tri crkve i to u naseljima Lepetane, Kalimanj i Tripovići.

 

Svim vjernicima koji blagdan Svetoga Antuna slave kao krsno ime, i svima koje krase imena Antun, Tonći, Toni, Antonija i Tonka čestitamo današnji blagdan i imendan.