Sveti Luka evanđelista – patron Škaljara

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 18. listopada 2019. - 9:43
Autor: 

 Danas je blagdan sv. Luke, evanđeliste, zaštitnika liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, kipara, pisara, zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača stakla i čipke.

Na poseban način, kao krsno ime slave ga stanovnici kotorskog naselja Škaljari, te im ovom prigodom čestitamo uz želju da ga provedu u zdravlju i blagostanju u krugu svoje obitelji i prijatelja.

Lukin grob časti se u Padovi u Italiji, u bazilici svete Justine. Blagdan svetog Luke u Katoličkoj crkvi je 18. listopada, a istoga ga datuma slave i pravoslavne crkve (ako koriste julijanski kalendar, to je prema gregorijanskom 31. listopada).

Predanje kaže da je rođen u Antiohiji, te da je potjecao iz poganske, a ne židovske sredine. Bio je pratitelj i učenik svetoga Pavla što se iščitava iz Pavlovih poslanica te Djela apostolskih. Izučio je medicinu u Antiohiji i Tarzu. Obratio se na kršćanstvo. Na brodovima je radio kao liječnik. Misli se da je za boravka u Jeruzalemu Luka imao priliku susresti barem neke od onih žena, što ih on, jedini od evanđelista spominje u svom evanđelju. Prema jednoj predaji, umro je u dobi od 84 godine u Tebi u Grčkoj.