Švicarski Hrvati nogometni prvaci hrvatske dijaspore!

Time to read
5 minutes
Read so far

Utorak, 07. srpnja 2015. - 10:42
Autor: 

Na stadionu Hrvatskoga dragovoljca u Zagrebu protekle je nedjelje  svečano otvoreno treće po redu Svjetsko prvenstvo hrvatskih nogometnih klubova izvan domovine, koje se održalo u organizaciji Hrvatskoga nogometnog saveza i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar- Kitarović. Uz  Davora Šukera, predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza, na otvorenju su bili i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednice Republike Romeo Jozak, povjerenik HNS-a za hrvatski nogomet u iseljeništvu Pero Šarić te zastupnik u Bundestagu i počasni član Zajednice hrvatskih nogometnih klubova Njemačke Josip Juratović. Svečanosti su, među brojnim uzvanicima, nazočili i bivši hrvatski reprezentativci Josip Šimunić i Dado Pršo, koji vodi momčad Croatie Villefranche.

Na ovome  prvenstvu klubova iz dijaspore, koji je jedinstven događaj sui generis sudjelovali su klubovi s tri kontinenta: Australije, Sjeverne Amerike i Europe- točnije momčadi iz glavnoga grada Australije Canberre, najvećega australijskoga grada Sydneya, te švedskoga Malmöa, njemačkoga Stuttgarta, kanadskoga Toronta, francuskoga Villefranchea, švicarskoga Möhlina i Vojvodine. 

Otvorenju je ispred predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori nazočio Ilija Janović, član Odbora za sport i mlade Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  i poznati tivatski sportski djelatnik, koji je i ranije u više navrata sudjelovao u sličnim manifestacijama, ali je ovo prvenstvo, kao i popratne priredbe, u organizacijskome smislu istaknuo kao najbolje dosad.

PREGLED TURNIRA

U prvoj utakmici prvenstva branitelj naslova Croatia Toronto bila je bolja od momčadi Sydney United i zasluženo pobijedila s 5:2 (1:1).

Prvenstvo se nastavilo 29. lipnja utakmicama A i B skupine. U skupini A je  na stadionu Dragovoljca odigran ogled momčadi Croatia Villefranche i Vojvođanski Hrvati. U skupini B na stadionu Sesveta je u prvoj utakmici toga dana istoimena ekipa iz australijske Canberre igrala protiv momčadi Croatia Malmö, a uslijedio je prvi europski derbi između Croatie iz njemačkoga Stuttgarta i Pajdi iz švicarskoga Möhlina.

Skupinu A činile su sljedeće momčadi: Croatia Toronto, Croatia Villefranche, reprezentacija vojvođanskih Hrvata i Sydney United 58, dok su u skupini B igrali: istoimeni klub iza australijskoga glavnoga grada Canberre , Croatia iz Stuttgarta, Pajde  iz Möhlina i Croatia  iz švedskoga Malmöa.

VOJVOĐANI  NAJUGODNIJE IZNENAĐENJE TURNIRA, DVOSTRUKI PRVAK TEK DRUGI U SKUPINI 

Momčad vojvođanskih Hrvata se pobjedom nad favoriziranim dvostrukim finalistom, ekipom Croatia iz kanadskoga Toronta, u prvoj utakmici trećega kola prvenstva plasirala u finale i proniknula u iznenađenje turnira. U njihovu ogledu konačan je rezultat bio neriješen- 2:2 (1:0). Premda je Croatia iz Toronta veći dio susreta bila bolja momčad, Vojvođani su oba puta prvi poveli. Dramatična je bila završnica utakmice u kojoj su Hrvati iz Vojvodine u prvoj minuti sudačke nadoknade  poveli s 2:1, da bi potom Croatia Toronto golom u zadnjim trenucima susreta izjednačila rezultat i time zauzela drugo mjesto.

Vojvođani su s dvije pobjede i jednim porazom zauzeli vrh ljestvice i kao prvi ušli u finale natjecanja. Ovoga su se puta Hrvati iz Kanade morali zadovoljiti borbom za treće mjesto.

PAJDE NADMOĆNO DO FINALA, CANBERRA U „MALOME“ FINALU

U drugoj odlučujućoj utakmici za finale švicarska je momčad Pajde  pobijedila australijsku Canberru rezultatom 4:1 (1:1). Hrvati iz Australije dobro su se držali sve do 60. minute, do kada su imali neodlučen rezultat (1:1). Švicarske je Hrvate u vodstvo u petnaestoj minuti  doveo Prijić, da bi Canberra zatim izjednačila u 25. minuti. Vrata finala ekipi iz Švicarske je zgoditkom otvorio Vidović, koji je nedugo prije toga ušao u igru s klupe. Treću uzastopnu pobjedu Pajdama na ovome prvenstvu pogocima su potvrdili  Prijić, kojemu je to bio šesti zgoditak na prvenstvu, te Delphini.

U drugoj utakmici skupine B Croatia Malmö i Croatia Stuttgart odigrali su neodlučeno, rezultatom 1:1. Taj rezultat išao je na ruku Canberri koja je, unatoč porazu protiv švicarske ekipe,  zauzela drugo mjesto.

PRŠINI MOMCI ODUŠEVILI!

Dodajmo da je najveće iznenađenje trećega kola bila ekipa Croatia Villefranche jednoga od golgetera “ Vatrenih” iz prošloga desetljeća, Dade Prše. Hrvati iz primorskoga grada iz okolice Nice deklasirali su australijski Sydney United s visokih 6:0.

SASTANCI  I PRIJEMI NA MARGINAMA PRVENSTVA

U petak je bio slobodan dan, pa ga je većina igrača iskoristila za razgledavanje Zagreba.

Po dva predstavnika iz svih  klubova iz hrvatske dijaspore su u pratnji  dužnosnika HNS-a bili  na službenome prijemu kod hrvatske predsjednice Kolinde Grabar -Kitarović, koja je ujedno i visoka pokroviteljica ove sportske priredbe.

30. lipnja su u zagrebačkome hotelu As održani sastanci članova Europskoga i Svjetskoga vijeća te Vijeća za nacionalne manjine, kojom su se prilikom dogovarale dalje strategije rada, razvoja i načina organiziranja budućih natjecanja. Tom su prigodom imenovani i predsjednici i potpredsjednici spomenutih vijeća ustanovljenih od strane HNS-a, klubova iz dijaspore i predstavnika reprezentacija nacionalnih manjina izvan RH.

JANOVIĆ ZA DOPREDSJEDNIKA EUROPSKOGA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA ZA NOGOMET

Ispred hrvatske manjinske zajednice u Crnoj Gori na sastancima je uzeo učešće Ilija Janović, član Odbora za sport i mlade Hrvatskoga nacionalnog vijeća i tivatski sportski djelatnik, koji je na sastanku predložen za drugoga dopredsjednika Europskoga vijeća nacionalnih manjina za nogomet.  

Na sastancima su sudjelovali i tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak i predsjednik Povjerenstva HNS-a za dijasporu i Hrvate izvan RH Pero Šarić.

„Veza iseljene Hrvatske i domovine mora se stalno oplemenjivati“

Nakon sastanaka uslijedio je prijem kod  prvoga čovjeka Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  je na jezeru Bundek ugostio sudionike Svjetskoga nogometnog prvenstva klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine.

– Hrvatski nogometni savez izuzetno je ponosan na ovaj sabor iseljene Hrvatske. Rijetkost je to da u nogometnom svijetu jedan savez vodi toliko organizirano brigu o svim domovinskim klubovima koji su u svijetu. Na ovom turniru sudjeluju djeca i unuci onih koji su davno otišli iz domovine, neki su po prvi puta u Hrvatskoj, neki po prvi puta u Zagrebu. Mislim da je ovo jedna lijepa nogometna i sportska priča- rekao je Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskoga nogometnog saveza.

-Ovo su naši klubovi koji su došli iz svih dijelova svijeta od Canberre, Malmöa, Stuttgarta, Toronta, Villefranchea, Möhlina, Sydneya, Vojvodine. To su ljudi koji osjećaju Hrvatsku kao svoju domovinu i koji su drugo ili treće koljeno iseljene nam Hrvatske. Neraskidiva sveza između Domovine i iseljene nam Hrvatske, ne može se sama po sebi smatrati dovoljnom, ona se mora stalno oplemenjivati. Na ovaj način jačamo vezu s iseljenom Hrvatskom i s ovim mladim ljudima koji nisu zaboravili svoje korijene- zaključio je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

ODAVANJE POČASTI  DUGOGODIŠNJEM PREDSJEDNIKU HNS-a I PRVOME HRVATSKOME PREDSJEDNIKU

Nakon svečanoga prijema kod zagrebačkoga gradonačelnika izaslanstvo je obišlo zagrebačko groblje Mirogoj kako bi iskazalo dužno poštovanje i počast dugogodišnjemu predsjedniku Hrvatskoga nogometnoga saveza Vlatku Markoviću i prvome hrvatskome predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

PAJDE MöHLIN SU NOGOMETNI PRVACI HRVATSKE DIJASPORE !

Nakon trećega kola Svjetsko prvenstvo najboljih hrvatskih klubova izvan domovine nastavilo se u subotu utakmicama za treće i prvo mjesto.

Najprije su se u utakmici za treće mjesto sastale drugoplasirana tima iz dviju skupina, branitelj naslova Croatia Toronto (skupina A) i momčad Hrvata iz australijske Canberre (skupina B). U utakmici za treće mjesto tim Toronto Croatia je s visokih 3-0  nadvisila ekipu Canberre.

U borbi za naslov novoga svjetskoga prvaka po prvi su puta  igrale momčadi  Pajde iz švicarskoga Möhlina i reprezentacija vojvođanskih Hrvata.  Pajde iz švicarskoga Möhlina  su u finalu nadmoćno svladali selekciju vojvođanskih Hrvata s 4-0 (1-0) i time osvojili naslov svjetskoga nogometnoga prvaka hrvatske dijaspore!

Inače, Pajde su klub koji vodi obitelj Rakitić. Naime, Luka Rakitić, otac našega proslavljenoga reprezentativca Ivana, je predsjednik Kluba, a Ivanov brat Dejan je trener i igrač.

PRIZNANJA PRIJIĆU, ZELENIKI, LEBOVIĆU I VILLEFRANCHEU

Najbolji strijelac turnira je Prijić (Pajde) s 8 pogodaka. Najboljim igračem proglašen je Marko Zelenika, također iz momčadi Pajde, dok je za najboljega vratara izabran Stefan Lebović iz reprezentacije vojvođanskih Hrvata. Nagradu za fair- play dobila je momčad Croatia iz francuskoga Villefranchea.