Svjetski dan slobode medija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. svibnja 2017. - 9:28
Autor: 

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Povodom Svjetskog dana slobode medija, prof. mr. Janko Ljumović, ministar kulture, uputio je čestitku, u kojoj se navodi:

"Sloboda i dijalog, kao temeljni principi vizije savremenih medija, vrijednosti su koje promovišemo i za koje, zajedno, radimo. Znajući da slobodni i profesionalni mediji omogućavaju otvorenu javnu debatu o pitanjima od najšireg interesa, očekivano je da svi segmenti društva kontinuirano preduzimaju aktivnosti neophodne za unapređenje ostvarivanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava.

Unaprijeđenje medijskog i društvenog ambijenta Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore ne doživljavaju samo kao dužnost već kao opredjeljenje u kojem sve aktivnosti, u skladu sa evropskim standardima, predstavljaju očuvanje civilizacijskih vrijednosti na kojima se razvija crnogorsko društvo. Podržavamo i ohrabrujemo svaki dijalog i konstantne napore medijskih subjekata na jačanju samoregulatornih mehanizama i principa utemeljenih na visokim etičkim i profesionalnim standardima, a sve u funkciji rješavanja mnogobrojnih dilema i izazova s kojim se, zajedno, suočavamo.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, svim poslenicima javne riječi upućujem srdačne čestitke, uz želje da svojim profesionalnim izvještavanjem i njegovanjem visokih produkcionih standarda doprinose demokratskom razvoju crnogorskog društva ka porodici evropskih naroda."