Tamara Obrovac svojom originalnošću oduševila publiku

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. srpnja 2019. - 10:58
Autor: 

Sinoć, u novosagrađenom amfiteatru Luštice Bay, nastupili su Tamara Obrovac (vokal, flauta) i Uroš Rakovec (gitara, mandola). Oni čine manji dio ansambla Transhistria i izvodili su njihovu autorsku glazbu, spajajući glazbu zavičajne Istre i džeza. Publika je bila oduševljena interpretacijama Tamare Obrovac, kao i solo improvizacijama Uroša Rakovca na gitari i mandoli.

Oni imaju i večeras nastup na Pjaci od džeza u Starom gradu u Kotoru, na Pjaci od Muzeja, od 23.30h. Ulaz je slobodan.  

Tamara Obrovac, pjevačica, flautistica, kompozitorica i autorica tekstova, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u posljednjih nekoliko godina stekla je veliku popularnost. Spajajući džez i utjecaje zavičajne Istre, stvara jedinstveni izraz u kojem se prirodno prepliću različite glazbene forme i improvizacije, što sve više privlači publiku na svjetskoj sceni na kojoj dominiraju džez i/ili glazba svijeta. Snimila je desetak autorskih kompakt-diskova, na kojima se potpisuje kao autorica glazbe i velikog broja tekstova. Dobitnica je osam Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade, i nominirana za nagradu World music 2004, Bi-Bi-Sijevog Radija 3, u kategoriji europske glazbe i nagrade publike. Uroš Rakovec, gitarist, nakon završene srednje glazbene i baletske škole u Ljubljani, u klasi prof. Tomaža Šegule, studirao je gitaru na Koledžu za glazbu Berkli u Bostonu. Diplomirao je na Nacionalnom konzervatoriju u Klagenfurtu, na odsjeku za džez gitaru. Bavi se komponiranjem glazbe za televizijske serije, animirane serije, dokumentarne filmove, reklame, špice, za igrane i kratke filmove, kazalište. Član je višestruko nagrađivanog etno-džez ansambla Transhistria, Tamare Obrovac, s kojim nastupa širom svijeta.

Pjaca od džeza na KotorArtu nastala je po uzoru na cjevečernje koncerte koji su ranije održali svjetski priznati umjetnici, poput trubača Duška Gojkovića, pijanista Larija Vučkovića, Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova i Matije Dedića, te big bendova iz Italije i Srbije.