Tivat domaćin okruglog stola u okviru kampanje „Bez barijera. Da posao ne stoji!“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. veljače 2017. - 8:44
Autor: 

Tivat je jučer  bio domaćin okruglog stola u okviru kampanje „Bez barijera. Da posao ne stoji!“, koji je okupio brojne privrednike koji posluju na teritorij ove Općine. Ovaj događaj je poslužio kao prilika da predstavnici domaćih i međunarodnih kompanija ukažu na najčešće prepreke s  kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju, kao i da predlože rješenja za njihovo uklanjanje, s ciljem daljeg unapređenja kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga, kao i stvaranja boljeg i stimulativnijeg poslovnog ambijenta.

Samo neki od problema na koje su ukazali tivatski poduzetnici jesu: rigorozna inspekcijska kontrola, nepostojanja adekvatnog „plana potreba“ u općini, nelojalna konkurencija, problemi prilikom zapošljavanja stranaca... Na okruglom stolu mogli su se čuti i neki od prijedloga kako prevazići postojeće probleme uz npr. kreiranje „bijele knjige“ poduzetnika koji na vrijeme izmiruju poreska i druga dugovanja, organiziranje  obuke za pisanje biznis planova za mlade nezaposlene ljude.

Na otvaranju okruglog stola, predsjednica Općine Tivat, prof. dr.  Snežana Matijević istakla je jasnu namjeru općineTivat da izgradi poseban odnos sa privrednicima grada: „Imamo namjeru da se temom preduzetništva, poslovnih šansi, zapošljavanja, uopšte malog i srednjeg biznisa, bavimo na način koji ova oblast zaslužuje: sistemski, trajno, detaljno, uz primjenu modela identifikovanja problema i pronalaska rješenja. Svi privrednici grada, sada u lokalnoj upravi imaju partnera koji ima načina i volje da ih sasluša, da im pomogne i da radi na prevazilaženju sistemskih barijera tamo gdje one postoje.“

FionaMekluni, stalna predstavnica UNDP i stalna koordinatorica  Sistema UN - a u Crnoj Gori podsjetila je da je tijekom prve faze kampanje uspostavljena online platforma www.bezbarijera.me  i da je tijekom prethodne godine prijavljeno 160 barijera, na čijem rješavanju partneri već intenzivno rade. Gđa Mekluni je istakla da je „više nego očigledno da je u prethodnih nekoliko godina OpštinaTivat bila uspješna u pogledu privačenja direktnih stranih investicija. Vjerujem da to znači da je ova Opština stvorila povoljan poslovni ambijent, ali s obzirom da administracija nikada nije u potpunosti savršena, takođe vjerujem da uvijek postoji i prostor za dalje unapređenje“. Gđa Mekluni je istakla da UNDP također pruža tehničku podršku Općini Tivat u izradi strateškog plana lokalnog ekonomskog razvoja koji će biti od ključnog značaja da se strateški prioriteti pretvore u konkretne investicione planove i projektne prijedloge.

Bojana Bošković, generalna direktorica Direktorata za financijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta, Ministarstvo financija, uputila je pohvale Općini Tivat na svemu do sada učinjenom kada je u pitanju privlačenje stranih investitora ali i naglasila da uvijek ima prostora za poboljšanje.

Ovaj događaj organiziran  je u okviru druge faze kampanje „Bez barijera. Da posao ne stoji!“ kao dio projekta “Jačanje kapaciteta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi”, koji UNDP sprovodi u suradnji s  Ministarstvom financija, uz financijsku podršku britanskog veleposlanstva  u Podgorici. Nakon Tivta, okrugli stolovi će biti organizirani  u Ulcinju, Nikšiću, Pljevljima i Beranama.