TO Tivat na sajmu turizma “ITB 2019” u Berlinu

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 08. ožujka 2019. - 11:57
Autor: 

Turistička organizacija Općine Tivat i ove godine je prisutna na najvećem europskom i vodećem svjetskom sajmu turizma “ITB”, predstavljajući svoju bogatu turističku ponudu za nastupajuću sezonu. Sajam,  koji se u Berlinu održava od 6.3. do 10. 3. okupio je kao i svake godine, brojne izlagače, predstavnike medija i posjetitelje.

Naglasak na predstavljanu Općine  Tivat, a za čim svakako vlada i najveće zanimanje  posjetitelja jeste aktivni odmor i putovanja, sadržajni boravak koji uključuje posjete kulturno – povijesnim znamenitostima i brojnim pripremljenim programima gradskih događanja. S  druge strane, veliko interesovanje iskazano je i za gastro ponudama destinacije i elitnim sadržajima, sa čim se naša Općina imala pohvaliti, nudeći brošure “Porto Montenegro” resorta, kao i “Luštica bay”.

Kada je u pitanju Općina Tivat, gosti koji dolaze sa ovog emitivnog tržišta su visoko platežna klijentela koja svoj boravak i posjet destinaciji ne vezuje isključivo za određeni period godine (npr. isključivo sezonu), već su to turisti koji cjelogodišnje putuju i u našem gradu bilježe veliki napredak u posjetama, kako u dolascima, tako i noćenjima.

U 2018. godini u odnosu na 2017. ostvareno je 86% više dolazaka i 56% više noćenja, a najave koje imamo za tekuću godinu će značajno prevazići ove brojke. Sve više su u pitanju turisti koji se kraće zadržavaju prilikom svojih posjeta (od 3 do 5 dana), te se u tom trendu ne očekuju velike promjene.

Svakako u prilog dobrim najavama, govori i odlična avio povezanost,  koju ka našem gradu možemo očekivati s  nacionalnom avio kompanijom “Montenegro Airlines” i to iz pravca Lajpciga, Mihnena i Hanovera, već od prvih dana svibnja  do početka listopada, a od Frankfurta i Dizeldorfa ka Podgorici. Značajan optimizam svakako ulijeva i ulazak aviokompanije “Lufthansa” na naše tržište s dvije relacije tjedno, planiranim već od narednog mjeseca, a to su Frankfurt i Minhen, obje ka Tivtu. Naravno, neizostavno je spomenuti i ostale aviokompanije,  koje također vezuju Crnu Goru i Njemačku, kao što su: "Wizz Air" koja ima cjelogodišnje letove ka Memingenu, "Ryan Air" koja saobraća za Berlin preko cijele godine i “Eurowing” u tijeku sezone na relaciji Tivat – Dizeldorf.

Ono što je novina kada je avio dostupnost ka Crnoj Gori u pitanju, za ovu godinu jeste i dolazak niskobudžetne austrijske avio kompanije “Laudamotion”,  koja u suradnji s kompanijom “Ryanair” uvodi novu liniju na relaciji Podgorica-Štutgart.

S tim u vezi, na crnogorskom štandu se prvog dana sajma upriličilo i potpisivanje Memorandum o suradnji Crne Gore, odnosno MORT-a i Camping Motor Touristik (CMT) organizacije sajma iz Štutgarta, gdje će Crna Gora naredne godine biti zemlja partner.

Ovaj najveći specijalizirani  sajam turizma svake godine okuplja preko 240.000 posjetitelja i više od 2.000 izlagača iz cijelog svijeta. Ovaj sajam, generalno, posjećuje ogroman broj zaljubljenika u aktivne stilove života i putnika željnih novih tržišta koji traže veliki broj takvih sadržaja na novim i neistraženim mjestima, što je veliki iskorak kada je u pitanju predstavljanje Crne Gore, na ovom zapadnoeuropskom tržištu.

U sklopu turističke promocije Crne Gore i Tivta, predstavnici Turisitičke organizacije Tivat su održali brojne sastanke s predstavnicima značajnih turoperatora, marketinških kompanija organizacija i drugih udruženja iz oblasti turizma (National Geographic; Apl media; Guiding group; House of travel; World travel nation i td).

Na štandu su od predstavnika lokalne privrede prisutni i predstavnici lokalne turističke i nautičke agencije “Montenegro Destinations”, hotel “Regent” Porto Montenegro i “Luštica Bay” s hotelom “The Chedi”, koji su svoju ponudu predstavili u okviru “Orascom development” gupacije u posebnom paviljonu za razvojne projekte.

Tijekom događaja IMM (International Media Marketplace), koji se održavao dan uoči sajma, predstavnici NTO razgovarali su i o brojnim mogućnostima suradnje na promociji turističke ponude Crne Gore s  predstavnicima preko 20 renomiranih medija iz Njemačke, Austrije i Švicarske, planiranim za posjete već u ovoj godini.

Očekuje se da će ovu najveću turističku berzu  Europe ove godine posjetiti preko 100.000 posjetitelja od čega preko 60.000 predstavnika turističke privrede.