Tivat nabavlja hidrauličnu korpu za spašavanje na visini do 27 metara

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. ožujka 2019. - 8:12
Autor: 

Općina  Tivat raspisala je Javni poziv za nabavku vatrogasne hidraulične platforme za gašenje požara i spašavanje na visini, s platformom – korpom radne visine minimum 27 metara. Radi se o korištenom specijalnom vatrogasnom vozilu kojim će biti upotpunjen vozni park tivatske Službe zaštite i spašavanja (SZS). Prema uvjetima  iz Javnog poziva, horizontalni dohvat korpe je minimum 17 metara, nosivost 400 kilograma,  a do korpe vode aluminijske pomoćne stepenice uz hidraulični most.

„Radi se o vozilu za gašenja požara i spašavanja na velikim visinama – u višespratnicama, na krovovima i slično. Hidraulična platforma će biti prvo vozilo tog tipa u Crnoj Gori“, priopćio  je načelnik SZS Tuvat Zoran Barbić.

„Vozilo mora imati, pored ostalog, monitor za gašenje požara na platformi, agregat za električnu energiju, ventilator za dim, crijeva visokog pritiska i spremnik za kompresovani vazduh, dva kompleta izolacionih aparata za disanje, motornu pilu za drvo, hidraulično vitlo i dva svjetlosna reflektora.   Neophodno je da je urađen  godišnji servis za tekuću godinu, a u ponudi mora biti predviđena obuka za siguran rad sa hidrauličnom platformom - korpom pripadnika SZS Tivat. Javni poziv će biti zatvoren 15. aprila, a Odluka o izboru najpovoljnije ponude biće donijeta u roku od 60 dana“.

U prošloj godini SZS je putem javnih nabavki dobila novo malo navalno vozilo za uske ulice i za početno gašenje požara s dva odvojena nova sistema za gašenje pjenom i komprimiranom pjenom i u te svrhe je utrošeno 59.206,05 €,  a DVD „Krtoli“ korišteno vatrogasno vozilo kapaciteta 7.000l vode, a za te potrebe Općina izdvojila 14.889,99 €.

SZS Tivat je u 2018.godini imala 257 aktivnosti na terenu.