TO Tivat nastavlja tradiciju obilježavanja ekoloških datuma

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. travnja 2021. - 10:09
Autor: 

Turistička organizacija Tivat nastavlja tradiciju kada je obilježavanje ekoloških datuma u pitanju. Danas je Dan planeta Zemlje, koji se svake godine obilježava 22. 4. u više od 190 zemalja svijeta. Ovaj datum je od strane Ujedinjenih naroda proglašen danom borbe protiv ugrožavanja životnog  okoliša, s ciljem da se podigne svijest o ulozi čovječanstva u zaštiti prirodnog svijeta.

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je “Restore our Earth” (Obnovimo našu planetu). “Klimatske promjene i druge degradacije okoline uništavaju naše prirodne sisteme, što je dovelo do novih i fatalnih bolesti, kao i do sloma globalne ekonomije. Naš primarni zadatak je da obnovimo Zemlju, ne samo zato što nam je stalo do prirodnog svijeta, već zato što smo dio istog, zato što na planeti živimo. Svako od nas treba zdravu životnu sredinu, kako bi mogao da egzistira i bori se za opstanak i sreću. Zdrava planeta nije opcija - ona je nužnost” – ističu na sajtu Dana planete Zemlje.

Ususret Danu planeta  Zemlje TO Tivat je u suradnji sa Portom Montenegrom, kao i poduzećima DOO „Komunalno” Tivat i Služba zaštite, sprovela akciju uređenja zelene površine ispred prostorija TO Tivat u centru grada. Nakon čišćenja prostora i revitaliziranja postojećih žardinjera, u istima su prema planu pejzažnog menadžera kompanije Porto Montenegro, koja je donirala i veći dio sadnog materijala, posađene gardenije, petunije i agave. Partnerska suradnja rezultat je razumijevanja potrebe za boljim pristupom zaštiti životnog okoliša obje kompanije. U okviru obilježavanja Dana planeta Zemlje TO Tivat će, u narednom periodu, pružiti podršku Općini  Tivat i Službi zaštite prilikom čišćenja pješačkih staza na Luštici i Vrmcu.

„Naš zajednički cilj je pored obilježavanja ekološkog datuma i poboljšanje vizuelnog identiteta jedne od javnih površina u gradu. Ovo je ujedno i uvertira za sljedeću akciju TO Tivat, „Turistički cvijet”, koja za cilj ima animiranje građana da daju svoj doprinos hortikulturnom uređenju grada, a koja će se, kao i svake godine, održati u maju mjesecu, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.  Stoga posvetimo svi zajedno više pažnje ovoj temi i dajmo svoj skromni doprinos očuvanju okoline i napretku čovječanstva“ – poručuju iz TO Tivat.