Tivat - osnivanje Kancelarije za integraciju romske i egipćanske populacije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 25. veljače 2020. - 9:43
Autor: 

Na inicijativu Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja,  a u skladu s Lokalnim planom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana (RE) za period od 2017. - 2021. godine u Općini Tivat, SO, na sjednici održanoj 20. 2. 2020. godine, donijela je Odluku o osnivanju i sufinanciranju   plana i programa rada Kancelarije za integraciju romske i egipćanske populacije s teritorija Općine Tivat.

 „Djelatnost Kancelarije je već prepoznata kao info-punkt, kako za učenike RE, njihove roditelje tako i za nastavni kadar. Prioritetna djelatnost je nastavak obrazovanja, socijalna i zdravstvena zaštita, stanovanje, zapošljavanje, regulisanje pravnog statusa, suzbijanje prosjačenja, i devijatnog ponašanja. Kancelarija će se baviti i pitanjima diskriminacije, siromaštva, jednakosti polova i borbe protiv predrasuda i stereotipa u lokalnoj zajednici.

 Kancelarija će biti sufinansirana iz budžeta Opštine Tivat, koja će sufinansirati programe i projekte u oblasti integracije RE populacije, u skladu sa zakonom i Lokalnim planom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana. Kancelarija može biti finansirana i iz donacija, članarina i ostalih prihoda, u skladu sa zakonskim i normativnim propisima. Način dodjele sredstava, kontrolu i monitoring plana i programa propisuje nadležni organ opštine“ – navodi se u priopćenju.