Tivat potpisnik Memoranduma o suradnji u okviru EU projekta “Evropska Osa Zapad-Istok”

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 10. rujna 2019. - 10:56
Autor: 

Općina Tivat je potpisnik Memoranduma o suradnji partnerskih organizacija kao dokumenta kojim je zaključena trodnevna međunarodna konferencija u okviru EU projekta “Evropska Osa Zapad-Istok”, održana proteklog vikenda u Sremskim Karlovcima.

Predsjednik Općine Tivat dr. Siniša Kusovac potpisao je Memorandum s predsjednicima općina Sremski Karlovci (Srbija), Toreš Novaš (Portugalija), Erdut i Ludbreg (Hrvatska), Novo Mesto (Slovenija), kao i predstavnicima poduzetničko-razvojnih centara i drugih organizacija iz zemalja sudionica.

Memorandum je potpisan u okviru okruglog stola na temu “Perspektive za saradnju partnera na evropskoj osi zapad-istok” i međunarodne radionice za usuglašavanje prijedloga i akcionog plana za suradnju, u organizaciji udruženja Dunav 1245, inače vodećeg partnera projekta “Evropska Osa Zapad-Istok”, sufinanciranog iz programa Europa za građane.

Tivat je na ovaj način nastavio uspješnu međunarodnu suradnju kroz sudjelovanje na europskim projektima.

Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Evropska Osa Zapad-Istok”, izaslanstvo Tivta činili su predstavnici lokalne administracije, poduzeća čiji je Općina osnivač, Omladinskog kluba, Srednje mješovite škole “Mladost”, udruženja umirovljenika, vinara i aktivista civilnog sektora.

Kroz radionice, koje su se odvijale na šest različitih mjesta obrađivane su aktualne teme europskih politika – euroskepticizam, manjine, perspektive razvoja, uključivanje građana u proces kreiranja europskih politika i druge.  Na radionicama se razgovaralo i o proizvodnji vina, aktivizmu starijih građana, a sudionici su imali priliku čuti i portugalska iskustva s migrantskom krizom.

Tivćani su imali izuzetno zapaženo sudjelovanje. Već prvog dana konferencije, koji je  započeo održavanjem plenarne sesije i predstavljanjem partnerskih organizacija projekta  iz  Sremskih Karlovaca (Srbija), Toreš Novaša (Portugalija), Novog Mesta (Slovenija), Erduta i Ludbrega (Hrvatska) i Tivta (Crna Gora), prezentacija našeg grada,  koju je održao Petar Vujović, vd sekretara Sekretarijata za turizam i poduzetništvo izazvala je veliko interesiranje i pažnju prisutnih sudionika.

Drugog dana konferencije je održan niz tematskih okruglih stolova, kojima su prisustvovali sudionici u skladu sa svojim profesionalnim orijentacijama i zanimanjima. Tema prvog okruglog stola je bila “Razmjena iskustava u proizvodnji evropskih vina” s degustacijom, a sudionici su bili proizvođači vina iz pet zemalјa sudionica projekta. Drugi okrugli stol je obrađivao temu “Evropska iskustva i formati za jačanje građanskog aktivizma starijih generacija i interktulturne saradnje”, o kojoj su razgovarali predstavnici starijih građana. Predstavnici lokalne i državne administracije su sudjelovali na trećem okruglom stolu pod nazivom “Razvojne perspektive u EU, jačanje razumjevanja i uključivanja građana u proces kreiranja evropskih politika”. Konferencija je nastavljena debatom Europskog parlamenta mladih: “Evropske perspektive: moguća rešenja izazova poput euroskepticizma, migranstke krize, položaja manjina u društvu i drugo”, gdje su naši debateri Omladinskog centra i SMŠ “Mladost” imali zapaženo izlaganje.

Svojevrsnu atrakciju trodnevne konferencije predstavljalo je sudjelovanje tivatske klape “Romansa”,  koja je spontanim  nastupima pobrala simpatije svih prisutnih sudionika.

Realizaciju projekta u okviru kojeg je održana konferencija, sufinancirala je “Evropa za građane- Program Evropske unije”. Cilj projekta je da omogući susret i prezentaciju gradova s različitim povijesnim, kulturnim, ekonomskim i društvenim modelima iz Zapadne i Istočne Europe, međusobno povezivanje i razmjenu informacija i iskustava, diskusiju i dogovor oko zajedničke suradnje na bazi interesa prepoznatih kroz dijalog na generacijskoj, kulturološkom, ekonomskoj i administrativnoj razini.

Foto: Općina Tivat