Tivatski muzički festival (TMF) - od koncerata za bebe do svjetskih imena

Time to read
5 minutes
Read so far

Nedjelja, 24. ožujka 2024. - 12:14
Autor: 

"Ovog ljeta će svjetlost dana ugledati nova platforma u domenu muzičke umjetnosti koju su pokrenuli kreativni tim KotorArta i Fondacija Tivat Music Festival predvođena direktoricom gđom Andreom Orlando Tripović, a koja je podržana od strane Centra za kulturu Tivat i direktora gospodina Gorana Božovića. Ova umjetničko-edukativna platforma kao svoju misiju ima ne samo realizaciju kvalitetnog muzičkog festivala tokom ljetnjih mjeseci, već i kreiranje sadržaja tokom čitave godine u domenu participativne umjetnosti i razvoja publike, te čuvanje i unaprjeđenje lokalnog naslijeđa" - priopćavaju organizatori.

TMF ima pet osnovnih ciljeva: razvoj publike za glazbenu umjetnost kroz pažljivo osmišljene i visokokvalitetno realizirane programe; jačanje kapaciteta lokalne glazbene scene na nivou Općine Tivat kroz okupljanje, predstavljanje i suradnju s različitim profilima glazbenih profesionalaca (kompozitori, izvođači, glazbeni pisci) i amatera iz Tivta, kao i kroz iniciranje osnivanja ili oživljavanja različitih muzičkih ansambala; pozicioniranje Tivta kao osobenog umjetničkog centra Boke Kotorske kroz generiranje potencijala profesionalnih i amaterskih glazbenika Boke kotorske, kroz inicijative za formiranje komornog Ansambla “Boka” i Gradskog zbora, te kroz predstavljanje nekih od najznačajnijih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih umjetnika današnjice, kao i promociju domaćih mladih talenata; podršku i promociju ženskom stvaralaštvu; oslanjanje na lokalnu baštinu, prije svega na pjesničko stvaralaštvo istaknute Tivćanke Maje Perfiljeve (1941.-2019.), u domeni glazbene interpretacije njenog opusa kroz različite žanrove i forme (solo pjesma, zbor, komorni sastav, pop glazba).

"Ovogodišnji festivalski program raspoređen je na period od sredine juna do sredine avgusta 2024. godine. Pored lokalnih partnera (Kulturni centar Tivat, Luštica Bay, Porto Montenegro, Montenegro Sotheby’s Realty, Henley & Partners, Caritas Kotorske Biskupije, Župa Tivat, i drugi), programi Festivala planirani su u partnerstvu sa jednim brojem nacionalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija poput: Jeunesses Musicales Croatia, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Italijanske ambasade u Crnoj Gori, Deutsche Welle-a, Omladinskog simfonijskog orkestra Istočne Bavarske, belgijske organizacije ThinkYoung, organizacija BUNT i Kulturanova iz Srbije, kao i KotorArta. Festival će posebnu pažnju ove godine posvetiti mladim umjetnicima rodom tj. porijeklom iz Crne Gore, koji su istovremeno i svojevrsni ambasadori Festivala u svijetu. Radi se o Kotoranki sa bečkom adresom i angažmanom u Hanoverskoj državnoj operi, sopranistkinji Petri Radulović koja gradi vrlo uspješnu međunarodnu karijeru, i basu Savi Vemiću, Beograđaninu porijeklom sa Durmitora, koji svojim glasom i talentom plijeni publiku najznačajnijih operskih kuća svijeta. Otvaranje prvog Tivatskog muzičkog festivala planirano je za 28. jun u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, revijalnim operskim programom u kome će učestvovati Dubrovački simfonijski orkestar, dirigentkinja Samra Gulamović i solisti sopranistkinja Valentina Elizabeta Šilje i tenori Bože Jurić Pešič i Tomislav Jukić. Specijalni gosti koncerta biće sopranistkinja Petra Radulović i bas Sava Vemić.

Programi za najmlađe

Kao jedna od okosnica cijelog Tivatskog muzičkog festivala, operska umjetnost će biti prisutna i na koncertima za najmlađe. U saradnji sa profesorima Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić iz Podgorice, kao uvertira u Festival, 18. juna je planirano izvođenje dječije opere Snježana koju izvode đaci ove škole. Umjetničko udruženje Visoko C iz Srbije prepoznato je po izvođenju opera prilagođenih djeci, kao i postavljanju originalnih opera za različite uzraste djece. Oni će u periodu od 17. do 23. jula nastupiti u centru Tivta, na šetalištu Porto Montenegra i u Luštici Bay, predstavljajući najmlađima tri opere: Kornjača i zec, Cvrčak i mrav, kao i operu za bebe Pčelica Dana. Najmlađa publika će, pored mogućnosti da se upozna sa različitim operama za djecu, imati i priliku da, u organizaciji udruženja Artish:Lab, učestvuje u interaktivnim radionicama za muziku i ples namijenjenim bebama i roditeljima, a koje su bazirane na doktorskom istraživačkom projektu o tome kako muzika i pokret utiču na psihomotorni razvoj djece do 3 godine.

Pored najmlađe publike, mogućnost da se bolje upoznaju sa operskom umjetnošću imaće i odrasli kroz serijal Operske priče, u kojem će na dva programa biti predstavljene poznate opere Travijata Đuzepea Verdija i Ljubavni napitak Gaetana Donicetija. Koncept ovog serijala je osmišljen sa ciljem približavanja operskih djela publici u svedenijoj, intimnijoj verziji, uz naraciju o radnji opere i izvođenje najljepših i najvažnijih arija.

Operski koncerti i resitali
Veliki operski koncert pod nazivom Veče operskih arija biće realizovan 25. jula u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat. Ovom prilikom publici će se predstaviti dvoje spomenutih uspješnih crnogorskih mladih i međunarodno angažovanih operskih umjetnika - sopranistkinja Petra Radulović i bas Sava Vemić, koji će u Tivtu biti domaćini za dva imena svjetske operske scene: tenora Bendžamina Blisa (Benjamin Bliss) i mecosopranistkinju Ninu Van Esen (Nina Van Essen). Ovaj vokalni kvartet nastupiće u pratnji festivalskog orkestra, a pod palicom iskusnog hrvatskog operskog dirigenta Mladena Tarbuka.
Na tri operska resitala u Gornjoj Lastvi od 22. do 24. jula nastupiće: sopranistkinje Tivćanka Antonia Vučinović, Ljiljana Lišković i, u saradnji sa festivalom Operosa mecosopranistkinja Slavica Božić.

Američki i italijanski umjetnici u gostima
Poseban doživljaj će predstavljati koncert 02. avgusta pod nazivom California Dreaming, u okviru kog će se u Porto Montenegru predstaviti muzika od baroka do roka, te promovisati orkestar sastavljen od crnogorskih i američkih muzičara pod dirigentskom palicom međunarodno afirmisanog dirigenta Nira Kabaretija (Nir Kabaretti) sa violinistom Žilom Apapom (Gilles Apap), autentičnom zvijezdom muzičke svjetske scene. Apap je nekadašnji proteže neponovljivog Jehudi Menjuhina (Yehudi Menuhin), koji je za njega rekao da je “istinski violinista 21. vijeka”.

Još jedan program, koji predstavlja poseban kuriozitet i jedan od vrhunaca prvog TMF-a, biće održan na ostrvu Gospe od Milosti 16. jula. U Crnoj Gori će se premijerno koncertno izvesti dijelovi opera La Circe i Coriolano, za koje je libreto napisao don Krsto Ivanović. Rođeni Budvanin, kanonik Crkve sv. Marka u Veneciji, tokom 17. vijeka bio je libretista za opere koje su pored Venecije izvođene i u Beču i Pjaćenci. Uz podršku Italijanske ambasade u Crnoj Gori i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, sa svjetski afirmisanim rimskim ansamblom Mare Nostrum (latinski - Naše More tj. Mediteran) i spomenutim djelima našeg autora, kao stvaraoca nedovoljno poznatog crnogorskoj javnosti, program će skrenuti pažnju stručne, ali i šire javnosti kako na samog don Ivanovića, umjetnike i Festival, tako i na novu poziciju Tivta na muzičkoj mapi Crne Gore i regiona.

Džez koncerti
Kao jedna od umjetničkih niti koje čine program prvog TMF-a, zvuk džez muzike će biti prisutan tokom čitavog Festivala. Planiran je koncert međunarodno afirmisanog Svjetskog džez orkestra Muzičke omladine (JM Jazz World Orchestra), koji nastupom 17. jula, nakon koncerta na Dubrovačkim ljetnim igrama, završava svoju evropsku turneju. Zatim, kvartet saksofona Aureum iz Austrije nastupiće u saradnji sa Ambasadom Austrije u okviru crnogorske mini-turneje. Lokalnoj publici će jedan od najzanimljivijih koncerata svakako biti autorsko veče kompozitora Ivana Marovića 30. jula u Gornjoj Lastvi. Tivćanina koji posljednjih godina živi u Berlinu, publika već poznaje kao svestranog i originalnog muzičara koji pokriva širok dijapazon žanrova, od klasike do džeza i roka.

Muzičari regiona - WBYO 28. jula
Pored spomenutih orkestara planiran je koncert još jednog velikog orkestra – Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana (Western Balkan Youth orchestra) na lukobranu u Luštici Bay 28. jula. Rad ovog orkestra podržan je od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, Dojče velea (Deutsche Welle) i brojnih drugih partnera. Orkestar će ovog ljeta boraviti u Crnoj Gori na rezidenciji, nakon koje kreću na veliku turneju po Balkanu i Njemačkoj.

Premijerno predstavljanje novih ansambala:

Ansambl Boka - premijerni koncert 05. avgusta
Festival je inicirao stvaranje novog muzičkog ansambla, sa idejom generisanja muzičkog potencijala profesionalnih muzičara Boke kotorske. Kamerni ansambl Boka uvezaće muzičare koji su porijeklom ili djeluju na području Boke, prikazati mali dio umjetničkog potencijala ovog prostora i promovisati Tivat kao mjesto takvih budućih okupljanja. Sastav čine: profesor violine iz tivatske muzičke škole, Nenad Jovanović, istaknuti muzičari iz Herceg Novog, violončelista Željko Ivović i pijanistkinja Marina Mikić, dok će im se u nekoliko kompozicija pridružiti kotorska oboistkinja Nela Drašković. Oni će izvoditi muziku kompozitorki iz Boke, regiona i svijeta.

Zatvaranje: Gradski hor Tivta – premijerni koncert 12. avgusta
U skladu sa jednim od svojih ciljeva, TMF je zajedno sa Centrom za kulturu Tivat podržao osnivanje novog gradskog vokalnog ansambla, Gradski hor Tivat koji predvodi prof. Andrea Orlando Tripović. Premijerno, ansambl će biti predstavljen na zatvaranju Festivala 12. avgusta u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, kada će kao gosti nastupiti horovi iz gradova Boke. Posebna poslastica za posjetioce biće pjesma Bokeljska noć Maje Perfiljeve, koja će po prvi put biti izvedena u aranžmanu za hor" - stoji u najavi događaja organizatora.

Mladi umjetnici bit će zastupljeni i u okviru programskog segmenta Luke umjetnosti, namijenjenog busking umjetnicima, koji će tijekom čitavog trajanja Festivala javne gradske prostore pretvoriti u mjesta žive umjetnosti, vidljive i dostupne svima.

Za većinu koncerata TMF-a ulaz će biti slobodan.