TOT na prezentaciji Nacrta nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 05. ožujka 2016. - 8:44
Autor: 

Dana 4. 3. 2016. Turistička Organizacija Tivta nazočila je prezentaciji Nacrtu nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine (NSOR). Ispred TO Tivat prezentaciji su nazočili visokoškolci na stručnom osposobljavanju. Prezentacija se održavala u Kotoru, koju su održale prof. Gordana Đurović s Ekonomskog fakulteta Podgorica i Jelena Knežević, šefica odjeljenja za održivi razvoj.

Važno je istaći da je Crna Gora među prvim državama u regiji jugoistočne Europe uspostavila strateški i institucionalni okvir za održivi razvoj u skladu sa standardima razvijenih zemalja Europske unije. Crna Gora je napravila značajan iskorak u izgradnji nacionalne politike održivog razvoja i uspostavljanju pratećeg institucionalnog okvira.

UN ciljevi održivog razvoja (2016-2030)su: okončati siromaštvo za sve, okončati glad, zdravlje i blagostanje, pristup i kvalitetu obrazovanja, rodna ravnopravnost, čista voda i kanalizacija, održiva energija, dostojanstveni rad i privredni razvoj, inovacija, industrializacija i infrastruktura, smanjiti nejednakost, održivi gradovi i naselje, akcija za klimatske promjene, održivi ekosistemi, globalno partnerstvo. Cilj Javne rasprave je da se na organiziran, struktuiran i prijemčiv način stručna i laička javnost upozna s Nacrtom nacionalne strategije održivog razvoja (NSOR) do 2030. godine. Od Javne rasprave se očekuje da podstakne stručnjake i širu javnost da se uključe u proces rasprave i daju konkretne prijedloge, mišljenja i komentare na Nacrt NSOR do 2030. godine.