Treći međunarodni karneval u Tivtu dočekat će preko 300 karnevalista iz 15 zemalja

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 07. lipnja 2023. - 19:17
Autor: 

Treći međunarodni karneval u Tivtu okupit će preko 300 karnevalista iz 15 zemalja, među kojima su i karnevalske grupe iz  Brazila, Bolivije, Čilea, Arube, Italije, Njemačke, Turske, Švedske, Holandije, rečeno je na press konferenciji održane povodom najave ove manifestacije.

“Očekujemo veliki broj karnevalista iz 15 zemalja svijeta. Sa našim crnogorskim karnevalistima biće i preko 500 učesnika u karnevalskoj povorci. Imaćemo i visoke predstavnike i specijalne goste iz Federacije evropskih karnevalskih gradova. Potrudili smo se da treći karneval bude za pamćenje, da nimalo ne odstupa od kvaliteta i zadatih standarda koje smo postavili prethodnih godina. Program je bogat i raznovrstan. Pokušali smo da integrišemo više obilježja našeg grada i da to sve povežemo kroz lijepe emocije i sve ono što karneval nosi“, kazao je menadžer Festivala Goran Božović.

Karnevalske svečanosti počinju sutra u 20 h,  u JU “Muzej i Galerija Tivat”,  otvaranjem izložbe fotografija s prethodnih karnevala.

“Zatim, 09.juna organizujemo maškaradni bal na vodi za inostrane karnevaliste i VIP zvanice. Bal će se održati brodu Katice i katamaranu Tahiti. To je specifikum naše manifestacije po čemu karnevalisti iz inostranstva pamte naš karneval i već je, na račun tih događaja, jedan od prestižnijih u region”, rekao je Božović.

Napomenuo je da je glavni dan karnevala u subotu, a program počinje u 20 h.  

“Karnevalska povorka će da se odvija od kružnog toka do Pina, gdje će biti postavljena bina od 250 kvadrata i led ekranima kako bi turisti i građani mogli da posmatraju sve što se dešava. Nakon toga, biće održan koncert atraktivne grupe “Brazil samba show”. Zatim će atmosferu do usijanja dovesti Amadeus bend”.

U nedjelju je u planu dječji karneval od 19 h  s performansom izabranih karnevalskih grupa iz Tivta i gradova iz okruženja.

Goran Božović kaže da se nada će doći vrijeme kada će, kako je rekao, ljudi na pozicijama shvatiti koliki značaj ima ovaj karneval.

„I da nećemo morati svima da kucamo na vrata za nešto što je javni interes. Svi mi radimo besplatno, volonterski, iz entuzijazma i dajemo ovu vrhunsku manifestaciju našem gradu. Garantujem zabavu pučkog karaktera i garantujem da će to biti najmasovnija pučka manifestacija u našem gradu“, zaključio je Božović.

U Općini  Tivat svjesni su značaja ove manifestacije i zahvalni su organizatorima  jer će ovaj događaj, prema najavama u grad dovesti veliki broj sudionika, ali i posjetitelja.

„Riječ je o izuzetnoj turističkoj atrakciji, koja pretenduje da bude brend Tivta. Prikupiće turiste iz raznih zemalja, koji će željeti da se vraćaju u naš grad, a naši će građani željno iščekivati karnevaliste“, kazala je Olivera Mišković ispred Općine Tivat.

Iz Turističke organizacije Tivat ne kriju zadovoljstvo zbog toga što će ugostiti veliki broj karnevalista i turista za vrijeme trajanja  III. Međunarodnog karnevala.

„Karneval predstavlja stepenicu više u razvoju Tivta kao turističke destinacije, samim tim i turističke ponude posebno kada se uzme činjenica da se karneval odvija u predsezoni. Ovo je dobar input za Tivat u sezoni koja je pred nama“, poručila je direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

U subotu, s početkom u 18:30  h, planirana je i izložba Volkswagen oldtajmera na tivatskoj rivi Pine.

„Učestvovaćemo na karnevalu sa povorkom maskiranih buba. Svi znate da Volkswagen bube mame osmijehe i oduševljenja svih prolaznika, tako da mislim da je to dobra dopuna čitavog programa“, rekao je Zlatko Janković ispred Udruženja Volkswagen oldtajmera.

Prijatelj Karnevala je i Jedriličarski klub Delfin, a  njihov predstavnik Matija Grabiću, uvjeren je da  će Tivat da „vrvi od zabave“.

„Tivat je grad o fešte i nadam se da će da liči na pravi, nasmijani, ljetnji, mediteranski grad. Konačno ćemo imati karnevalsku regatu, imaćemo djecu pod maskama. Za sve što se dešava u gradu i sve što radi ova organizacija mogu samo da je jako pohvalim“, kazao Grabić.