Treći sastanak Privrednog savjeta Općine Tivat

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. studenog 2020. - 14:59
Autor: 

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović predsjedavao je jučer održanim, trećim po redu, sastankom Privrednog savjeta. Ovo savjetodavno tijelo, koje čine predstavnici lokalne privrede, raspravljalo je o pitanjima administrativnih i komunalnih taksi i naknada, prostorno planske dokumentacije vezane za poslovne zone, o cijenama i kvalitetu komunalnih usluga u Tivtu, kao i o nacrtu Budžeta općine  za 2021. godinu.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Općine Komnenović je naglasio da mu je zadovoljstvo pozdraviti članove Privrednog savjeta i čuti mišljenje onih koji su direktno involvirani u poslovni sektor Tivta. On je naglasio da će modalitet suradnje s privrednicima u narednom periodu pretrpjeti značajne promjene  te da će se ova suradnja posebno ojačati, ali na potpuno novim osnovama. „Nema malih i velikih privrednika, malih i velikih preduzeća, svi ste podjednako važni i kroz intenzivnu saradnju, ćemo se potruditi da poboljšamo poslovni ambijent u Tivtu“, istakao je Komnenović.

„U procesu smo sticanja međunarodno priznatog sertifikata za povoljan biznis ambijent i od 10 zadatih kriterijuma, i 67 podkriterijuma, mi smo ispunili 83,3% zadatih aktivosti, što nas čini ozbiljnim kandidatom za dobijanje ovog prestižnog sertifikata. On će na duži vremenski period biti garancija svim novim potencijalnim investitorima i kompanijama koje budu željele da rade u Tivtu, da je ova sredina pogodna za biznis. Ovo nije sertifikat samo opštine Tivat kao institucije. Ovo je sertifikat svih nas i ovom prilikom  pozivam sve privrednike i strateške investitore da, onog trenutka kada budemo pozitivno ocijenjeni od strane evaluatora i zvanično dobijemo ovaj sertifikat, isti koriste u svim svojim marketinškim materijalima“, rekao je sekretar za turizam i poduzetništvo Petar Vujović.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Tivat Alen Krivokapić i direktor „Komunalnog“ poduzeća Tivat Vlado Đukić, izložili su članovima Savjeta cjenovnu politiku kada su u pitanju komunalne naknade, cijene odvoženja otpada, cijene vode i kanalizacije. Uslijed usklađivanja cijena s novim pravilnicima, shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima, ova poduzeća su dužna donijeti nove cjenovnike. Novina je ta da bi cijena vode trebalo da bude uvećana za uslugu rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, no stav lokalne uprave je taj da će Općina  u narednom periodu subvencionirati građane, pokrivajući iz općinskog Budžeta cijenu koštanja rada postrojenja, što će naknadno biti definirano.

Razgovarajući s privrednicima o administrativnim i komunalnim taksama i naknadama, predstavnici Sekretarijata za financije i lokalne javne prihode istakli su činjenicu da je općinski  Budžet pretrpio značajan udar, zbog epidemiološke situacije i donesenih setova mjera za podršku privredi i građanima. Oni su prisutne pozvali na suradnju kako bi se sredstva za narednu godinu isplanirala što bolje i realnije. Nacrt Budžeta za 2021. iznosi 16.945.200,00 €

Predstavnik Udruženja ugostitelja Tivat Tonći Francesković istakao je da je ugostiteljstvo i hotelijerstvo u vrlo teškoj situaciji: „Po informacijama kojima raspolažemo na osnovu brojnih sastanaka koje smo kao Udruženje imali, jasno je da naredne sezone neće biti i ja lično rješenje vidim u kreditiranju i ubrizgavanju kreditnih sredstava u ugostiteljske biznise, kako bismo preživjeli ovaj period“, rekao je Francesković. 

Predstavnik kompanije „Adriatic Marinas“ doo Predrag Leković, govorio je o izazovima poslovanja izazvanih izraženom turističkom sezonalnošću te da je konkretno Porto Montenegro, ovo pokušao prevazići stvaranjem inovacijskog centra „Arsenal Business Club“. Po riječima Lekovića u ovom prostoru trenutno radi 16 poduzeća, oni posluju iz Porto Montenegra, dolaze im partneri i ovo stalno kretanje ljudi i dinamičnost, donose benefit.

Potpredsjednik Općine Goran Božović rekao je da će se ozbiljno razmatrati ideja o otvaranju „biznis inkubatora“ u Tivtu, koji bi bio poticaj i podrška pojedincima koji se odluče za pokretanje vlastitog biznisa, i pomoć u početnim fazama razvoja malih i srednjih poduzeća. On je pozvao da se razmisli o lokaciji za jedan ovakav poslovni centar, što bi moglo biti realizirano  kroz međunarodne projekte bez velikih ulaganja Općine, a možda i u suradnji s općinama s kojima se Tivat graniči.

Predsjednik Općine Tivat s prisutnima je podijelio namjeru regionalnog uvezivanja gradova Boke, ali i ideju o osnivanju narodne kuhinje u Tivtu, čime bi se pružila direktna podrška građanima u socijalnoj potrebi.