Tripune slavni, odvjetniče možni!

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 07. veljače 2016. - 15:15
Autor: 

Danas je 1207. put proslavljen Sveti Tripun, zaštitnik grada Kotora i njegova puka.

Odred Bokeljske mornarice 809. iz Kotora tradicionalno je pred Gradskim vratima dočekao tivatski i hercegnovski odred Bokeljske mornarice, te su skupa, uz pratnju gradskih glazbi iz Kotora i Tivta otišli pred prostorije Bokeljske mornarice i formirali svečani odred, nakon čega su se uputili pred Katedralu.

Točno u 10 sati, nakon raporta viceadmiralu Iliji Radoviću i pozdravnog plotuna, kotorski biskup mons. Ilija Janjić dao je znak da se u čast velikog Sveca može odigrati tradicionalno Kolo.

Veliki broj vjernika i hodočasnika ispunilo je Katedralu gdje je svečanu svetu Misu služio požeški biskup, mons. Antun Škvorčević.

U svojoj nadahnutoj propovijedi mons. Škvorčević je istakao: „Dok vam se u Kotoru i drugdje, u ono doba – IX. stoljeću i kasnije, pokušavalo razgovarati o našim ljudskim argumentima, došao je među nas Tripun, koji je progovorio argumentom Božjim. Kad vi počnete obrazlagati sebi istinu o životu, o čovjeku, našim ljudskim, domišljenim razlozima, treba to poštivati. Ali kad ti dođe netko, tko ti govori o čovjeku, o životu, o sadašnjosti, o vječnosti Božjim argumentima, onda je to nešto najsnažnije i najljepše što nam se može dogoditi. Hvala ti Tripune, što si u ovom dijelu prelijepog Jadrana donio u naše razgovore, u naše argumente baš taj Božji. Silno sam radostan što sam danas ovdje u kotorskoj katedrali mogao s vama podijeliti te Božje argumente, i poći odavde sa ovoga svetoga mjesta duhovno jasniji i snažniji. Sveti Tripune, ne dopusti da se te Božje jasnoće izgube u nama, pa da opet živimo od magle ili od mraka koji se gomila. Molimo svaki dan, jer molitva rastvara naše prostore duha, srca, za Boga i za njegovu blizinu“.

Svetu misu koncelebrirali su: mons. Marin Barišić, nadbiskup i mitropolit splitsko-makarski, mons. Ante Ivas - šibenski biskup, mons. Mate Uzinić – biskup dubrovački, don Ante Luburić – generalni vikar Trebinjske biskupije i brojno svećenstvo Kotorske biskupije.

Svečano Euharistijsko slavlje uzveličao je zbor Libertas iz Dubrovnika, a istome su nazočili: predsjednik Općine Kotor – dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik Skupštine Općine Kotor – Nikola Bukilica, veleposlanica RH u CG Ivana Sutlić Perić, konzul RH u Kotoru Hrvoje Vuković, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative – Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog  vijeća Crne Gore – Zvonimir Deković i  predsjednik HKZ „Dux Croatorum“ – Adrijan Vuksanović.

Nakon svete Mise u svečanoj procesiji Svečeve moći prenesene su ulicama Grada, i kako je već to običaj moćima se poklonilo i svećenstvo srpske i crnogorske pravoslavne crkve.

Prekrasna vanjska proslava u čast Svetome Tripunu svake godine okuplja sve veći broj štovatelja i hodočasnika, i predstavlja pravi primjer suživota i tolerancije naroda svih konfesija koji ovdje žive i grade povijest Boke kotorske.