Trka mira – Maraton dr. Ive Belana za Boku

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. studenog 2017. - 9:46
Autor: 

Zagrepčanin dr. Ivo Belan, umirovljeni liječnik podrijetlom iz Boke kotorske, član Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 – Zagreb, u 81. godini kreće u novu trku za mir. Nekoć poznato televizijsko lice iz farmaceutskih reklama, dr. Belan je poznati rekreativac maratonac već 45 godina.

„Naprosto postanete ovisnik, samo s tom razliko što bi ja volio vidjeti što više takvih narkomana“, kaže Belan koji je istrčao maratone u New Yorku, Las Vegasu, Hong Kongu, Moskvi, Luxoru( Egipat), na Jamajici u Kingstonu, Londonu, Parizu itd., a kilometraža je rasla na 10, 21, 42 kilometra. Jednom zgodom je u Bielu u Švicarskoj na super maratonu istrčao čak 100 kilometara.

Nakon Domovinskog rata je poželio svoj rodni kraj „spojiti“ natrag sa Hrvatskom, te je sedam puta trčao od hrvatsko-crnogorske granice (Debeli brijeg)  do Tivta (31 km). Zadnjih par godina trči od Kotora do Tivta (18 km) Trku mira. „Posvetio sam ju svim mojim Bokeljima, svim ljudima dobre volje koji nisu zaraženi virusom mržnje. Ta sportska manifestacija uočena je i od najviših političkih dužnosnika Crne Gore. U Podgorici me je primio i predsjednik Republike Crne Gore, Filip Vujanović. Čestitao mi je, dao punu podršku i kazao da je ta trka mali doprinos zbližavanju naših zemalja i naroda“, zaključuje Belan.

U ponedjeljak, 21. studenoga 2017., na dan općina Kotor i Tivat, dr. Belan opet trči svoju Trku mira, koja je uvrštena i  u službeni program proslave Dana grada Tivta. Maratonac, mirotvorac, zaljubljen u svoj stari kraj.