U Kotoru održana Javna tribina o Evroatlanskim integracijama

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 23. rujna 2015. - 13:29
Autor: 

Javna tribina o Evroatlantskim integracijama održana sinoć u sali kina “Boka” u Kotoru, pokazala je većinsku privrženost ideji ulaska Crne Gore u NATO alijansu.

Istina, bilo je i onih koji su smatrali da našoj zemlji najviše pogoduje neutralnost, a i da se ulaskom u NATO suprostavljamo prijateljskoj Rusiji.

Priča je uglavnom imala emotivan tok, bez argumenata koje je potrebno ukrstiti da bi se došlo do spoznaje o tome da li je našoj zemlji zaista potrebno članstvo u NATO.

Govoreći o dobijanju poziva za članstvo u NATO Ivan Brajović, ministar pomorstva i saobraćaja u Vladi Crne Gore ukazao je na brojne benefite koji čekaju našu zemlju nakon ulaska u Alijansu.

On je kazao da je ova generacija ljudi u Crnoj Gori pretvorila san u javu koji su mnogi  sanjali, a to je obnavljanje crnogorske nezavisnosti i to je bez sumnje najveći uspjeh državne politike naše zemlje.

Zato, kazao je  Brajović,  dobijanjem pozivnice od NATO saveza u potpunosti se zaokružuje priča i Crna Gora uspješno ostvaruje zacrtanu politiku Evroatlanskih i Evropskih integracija.

A zašto je članstvo u NATO veliki korak i privilegija našoj državi, jasno je činjnicom da je to jedini savez koji garantuje bezbijednost. Brajović kaže da to dalje znači sigurnost investicija, a kroz investicije veću uposlenost naših građana, sigurnost partnera koji sarađuju sa državom, bezbijednost države članice.

Brajović je uvjeren da će naša zemlja dobiti pozivnicu u decembru, a izrazio je  zadovoljstvo što povjerenje u NATO raste iz dana u dan, baš kao što je to slučaj i sa našim budućim članstvom u Evropsku Uniju.

Ankente jasno pokazuju da je više onih koji se zalažu za NATO. Postavlja se pitanje kako donijeti odluku, u parlamentu ili na referendumu.

U posljednjih nekoliko krugova samo su Mađarska i Slovenija donijele odluku na referendumu, jer su imale ustavno ograničenje.

Brajović smatra da je neophodno da se baziramo na objašnjavanju prednosti NATO integracija i ispunjavamo standarde koji se od nas traže, a standardi su gotovo identični sa onima koje zahtijeva EU.

Ima i onih koji zagovaraju neutralnost Crne Gore.

Po Brajović, neutralnost nije nešto što ne košta i ona  zahtijeva mnogo ulaganja u obezbjeđivanja sopstvenog sistema odbrane.

Govoreći o protivnicima NATO integracija, Brajović je kazao da su to oni isti koji su bili protiv crnogorske nezavisnosti i koji koji su uporni u priči da će naša država izgubiti svoj suverenitet.

Zanimljivo je da ih taj suverenitet nije dodirivao kada su se suprostavljali svim silama obnovi  državnosti CG.

Brajović je kazao da, ulaskom naše zemlje u NATO savez, Crna Gora ima svoj ravnopravan glas i da nema govora o izgradnji vojnih baza, kojima plaše građane.

Odluke u NATO-u se donose koncezusom. Brajović je siguran da će većinsta odluka naših građana biti za NATO savez, ali da će se ona ipak donijeti u parlamentu, jer je  prije nekoliko dana izglasan zakon o ovoj temi sa gotovo dvotrećinskom većinom.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke Igor Slobodnik je kazao da je i ranije bilo jasno izraženo mišljenje da Crna Gora, ukoliko nastavi reformskim putem treba da postane članica NATO saveza.

Sada smo vrlo blizu tog ostvarenja, kazao je on, naglašavajući da je Crna Gora uradila mnogo kada su upitanju reforme i za NATO i EU kao i  da je Crna Gora postala faktor stabilnosti u regionu, koji je još jednom dao snažnu preporuku članstvu naše zemlje u NATO.

Ambasador Republike Rumunije u Crnoj Gori Ferdinad  Nađi samtra da  se u regionu a i na širem prostoru geopolitička situacija često mijenja. Svjedoci smo agresije na Ukrajinu, asimetrične prijetnje koje prijete regionu, kao što su terorizam, prekogranični kriminal i td.

NATO zajednica je, kazao je rumunski ambasador zajednica vrijednosti, slobode, demokratije.

On je postavio pitanje ko uopšte može biti protiv takvih  vrijednosti, koja je to NVO ili politička partija, pojedinac ili pravni subjekat.

Rumunija je, kazao je Nađi ponosna na članstvo u NATO i EU vjerujući da će im se i Crna Gora uskoro pridružiti.

Onaj ko je protiv NATO saveza, u stvari je  protiv Crne Gore, mišljenja je predsjednik CTU Žarko Radulović.

Na javnoj tribini govorili su još  predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, direktor NVO “Evropski pokret” Momčilo Radulović, i sportista Mirko Vičević, a vodio je kotorski gradonačelnik dr Aleksandar Stjepčević.

Organizator je Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovačke u Crnoj Gori i Višegradskom grupom.