Skala radio

Knjiga „Bokeljske teme”, autora Željka Brguljana, promovisana je sinoć pred brojnom publikom u crkvi Svetog Pavla u starom kotorskom gradu.

Organizatori su OJU „Muzeji” i Matica hrvatska – ogranak u Boki Kotorskoj.

Marija Mihaliček istoričarka umjetnosti u ime Matice Hrvatske ogranka u Boki Kotorskoj govoreći o profesoru Željku Brguljanu osvrnula se na njegov rad u svijetlu njegovog umjetničkog, publicističkog i istraživačkog djelovanja.

Ukupan broj putnika koje je ove godine opslužio Aerodrom Tivat je preko 480.000, što je povećanje za oko 10% u odnosu na isti period prošle godine.

Broj zrakoplova je nešto manji, jer na tivatski Aerodrom slijeću avioni sa sve većim brojem putnika, kazao je za Skala radio njegov direktor Radovan Marić.

Međunarodni medijski dijalozi, visoko rangirani naučni projekat evropskog i svjetskog značaja otvorio je danas u ulcinjskom hotelu „Otrant“ ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmed Zenka.

Tema 11-tih Međunarodnih Crnogorskih medijskih dijaloga je: Mediji i manjine – standardi i praksa (kulturološki aspekti). Tokom dvodnevnog rada, učesnici imaju priliku da čuju i razmijene stručna mišljenja o pedeset naučnih radova koji će biti predstavljeni do završetka događaja.

Aerodrom Tivat je recepcija crnogorskog turizma.

Prošle godine kroz ovu vazdušnu luku prošao je milioniti putnik, a samo u jednom danu zna ih biti više od desetak hiljada.

To je razlog da se bezbijednosti putnika posvećuje posebna pažnja, kao i sugurnosti prilikom slijetanja i polijetanja sa ovog aerodroma.

Radovan Marić, direktor tivatskog aerodroma je, gostujući u emisiji Skala radija "U žiži" posebno istakao da su osnovna sredstva za rad na aerodromu poletno slijetna staza i manevarske površine.

Ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Gost Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Emisiju uređuje i vodi Slavko Mandić

Emisija “U žiži” sa Skala radija neđeljom u 11 ura

Gost emisije “U žiži”, Skala radija ove nedjelje bio je Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupšini Crne Gore i predsjednik Odbora za europske integracije. Voditelj emisije Slavko Mandić.

Mještani Mula petnaest  godina pokreću pitanje nasipanja i asfaltiranja puta do starog groblja i crkve sv. Kuzma i Damjana iz XIII. stoljeća, do kojeg usponom vode skale. Zbog nedostatka puta, mještani do groblja nose pokojnike i veoma su otežane sahrane. Ovu problematiku je aktualizirala  Hrvatska građanska inicijativa zahtijevajući od nadležnih da se put do groblja u naselju Muo proglasi putem od javnog interesa.

Petak, 20. siječnja 2017.

Kotoranin Marjan Šantić, član Planinarskog kluba “Vjeverica”, kako je i obećao ispunio je cilj i osvojio vrh Kilimandžara.

On je jedini iz Crne Gore u ekspediciji planinarskog kluba “Balkan” koju čini desetak članova.

Za ovaj  poduhvat Šantić se pripremao godinu dana i ovo nije njegova prva ekspedicija, ali svakako je najzahtjevnija.

“Kreće se sa 1300 metara, a razlike u temperaturi tokom uspona su od plus pedeset do gotovo minus dvadeset na samom vrhu (5.895)”, kazao je ovaj  zaljubljenik u prirodu i planine.

U kotorsku katedralu sv. Tripuna izviđači Crne Gore jutros su donijeli Betlehemsko svijetlo mira.

Izviđači Hrvatske Betlehemsko svijetlo su predali poletarcima i pčelicama Odreda izviđača “Nikola Đurković“ iz Tivta, koji su ga u ime Saveza izviđača Crne Gore unijeli u Katedralu.

Betlehemsko svijetlo mira je simbol Božića, u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim  ođenjem obećan je mir svim ljudima dobre volje.

Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svijetla podsjeća da svi ljudi žele mir i dobro jedni drugima, te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Na drevnim kotorskim bedemima danas još jedno vidno oštećenje u nizu.

Na prostoru između ljetne pozornice i mosta prema Tabačini se odvojila stopa, takozvani kontrafor, koji služi za ojačanje bedema, ali, kako kažu stručnjaci za bedeme, nisu konstrukciono vezani.

Nenad Vukadinović, sekretar općinskog Sekretarijata za zaštitu kulturne i prirodne baštine je za Skala radio kazao da bi po njegovom mišljenju prije svega trebalo izvesti statičare na lice mjesta, a nakon toga pristupiti sanaciji tog i ostalih dijelova narušenih bedema.

Stranice

Subscribe to RSS - Skala radio