Kotorski bedemi se obrušavaju, Kotorani tužni i ogorčeni

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. prosinca 2016. - 16:21

Na drevnim kotorskim bedemima danas još jedno vidno oštećenje u nizu.

Na prostoru između ljetne pozornice i mosta prema Tabačini se odvojila stopa, takozvani kontrafor, koji služi za ojačanje bedema, ali, kako kažu stručnjaci za bedeme, nisu konstrukciono vezani.

Nenad Vukadinović, sekretar općinskog Sekretarijata za zaštitu kulturne i prirodne baštine je za Skala radio kazao da bi po njegovom mišljenju prije svega trebalo izvesti statičare na lice mjesta, a nakon toga pristupiti sanaciji tog i ostalih dijelova narušenih bedema.

U Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, po njegovim riječima, su planom i programom izdvojena sredstva sa sanaciju bedema.

Podsjećamo, da je početkom listopada došlo do obrušavanja dijela kotorskih bedema na potezu od sjevernih gradskih vrata ka bastionu Bembo u dužini od oko 10 metara.

Ovaj dio ogradnog zida je oslonjen na lukove koji su prislonjeni uz zid bedema i najvjerojatnije zbog nedostatka jake konstruktivne veze sa bedemom, došlo je do obrušavanja istog, saopštila je tada za Skala radio Marija Popović, načelnica područnog odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore u Kotoru.

Dogovorene su hitne mjere  koje je potrebno uraditi na obnovi urušenog zida, a koje se odnose na rekonstrukciju i na njegovo konstruktivno jačanje.

Dokle se stiglo sa ovim poslom Skala radio je 19. listopada ponovno pitao Mariju Popović, koja je podsjetila da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara po zahtjevu Direkcije za uređenje i izgradnju grada izdala uvjete kako bi se poduzele hitne intervencije na rekonstrukciji bedema.

Između ostalih uvjeta, naloženo je i da se obrušeni dio bedema konstruktivno ojača, a u izradi projektnog rješenja je neophodno da sudjeluje arhitekt konzervator kao i statičar, objasnila je Popovićeva.

Na pitanje Skala radija koje su sljedeće aktivnosti i kada će početi rekonstrukcija oštećenog bedema, Popovićeva je kazala da će u komunikaciji s Direkcijom više znati, jer oni izradu projektnog rješenja dostavljaju Upravi na suglasnost.

Konkretno, pristupanje poslu na sanaciji zavisi od statičara i arhitekte, jer je kada se već radi rekonstrukcija potrebno da se bedemi konstruktivno još ojačaju, zaključila je Popovićeva.

Građani Kotora su danas na društvenim mrežama izrazili negodovanje zbog nemara prema ovom kotorskom nasljeđu, koje je šest stotina godina prkosilo i nevremenima i potresima. Po njihovim riječima ni gradske vlasti ni država nisu uradili potrebno da se zaštiti ono što nas je i svrstalo na Unescovu listu. Ostaje nam da čekamo i promatramo koliko brzo i stručno će se pristupiti sanaciji obrušenih zidina, i molimo Boga da u međuvremenu ne posvjedočimo nečem sličnom, a kako stvari stoje na potezu Gurdića, ipak se preporuča da se na tom ulazu u Stari grad ne zadržavate duže.