U Perastu svečanost posvećena arheološkim pronalascima

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. srpnja 2017. - 9:09
Autor: 

U srijedu, 19.7.,  u 18 sati, na centralnom trgu u Perastu bit će organizirana  svečanost posvećena arheološkim pronalascima  otkrivenim tijekom polaganja podmorskog kabla u okviru europskog projekta interkonekcije Crna Gora-Italija.

Prisutnima će se tim povodom obratiti predsjednik Europskog parlamenta  gospodin Antonio Tajani; ministar kulture prof. mr.  Janko Ljumović; ravnatelj talijanske TERNE gospodin Luigi Ferraris, ravnateljica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, dr.  Anastazija Miranović.

Događaj organiziraju  Uprava za zaštitu kulturnih dobara-Ministarstvo kulture i Studentska organizacija Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora.

Realizacija međudržavnog projekta izgradnje  elektro-energetske interkonekcije između prijenosnih mreža Crne Gore i Italije, tijekom 2016.godine počela je pripremnim radovima za postavljanje energetskog kabla.  Tada je na određenim lokalitetima Crnogorskog primorja došlo do otkrića podvodnih arheoloških nalaza, koji su, zahvaljujući uspješnoj suradnji subjekata angažiranih na ovom projektu adekvatno tretirani i zaštićeni – talijanskoj državnoj kompaniji TERNA, crnogorskim državnim institucijama - Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca , d.o.o. Herceg Novi , Ministarstvu kulture Crne Gore – Upravi za  zaštitu kulturnih dobara i Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Arheološki nalazi se odnose na određeni broj amfora, antičkih tegula i više fragmenata amfora. Odgovoran, stručan i senzitivan odnos subjekata angažiranih na ovom značajnom i kompleksnom projektu, pokazuje i činjenica da je u dva navrata izmještena planirana trasa postavljanja kabla upravo zbog ovih nalaza, kao i permanentna, interaktivna suradnja s  nadležnim državnim institucijama. Radi adekvatne zaštite određeni broj amfora je izvađen iz mora i trenutno je u procesu/postupku desalanizacije, odnosno, provođenja odgovarajućih konzervatorskih mjera u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.