U prvom kvartalu ugovoreni radovi vrijedni 2,4 milijuna eura

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 15. svibnja 2019. - 8:35
Autor: 

Općina  Tivat je veoma zadovoljna aktivnostima i radovima provedenim u prva tri mjeseca, dok su planovi za sljedeći kvartal veoma obećavajući – priopćio je predsjednik Općine Tivat dr. Siniša Kusovac na konferenciji za novinare na temu rezultata rada organa lokalne samouprave i općinskih poduzeća.

„U prvom kvartalu su raspisani tenderi ukupne vrijednosti 3,125 miliona eura, a vrijednost ugovora sklopljenih po tom osnovu je 2,422 miliona EUR. To znači da je Opština Tivat u tom segmentu uštedila značajna sredstva“, istakao je Kusovac.

Najznačajniji kapitalni projekti realizirani  u ovom periodu su asfaltiranje lokalnih saobraćajnica vrijedno 503.000 eura, sanacija trotoara (94.000 eura), asfaltiranje saobraćajnice prema Radovićima (23.000), Ulica IX. i X. Cacovo (82,7 tisuća eura), potporni zidovi u Gornjoj Lastvi (110.000 eura ), II. faza radova na trgu u Radovićima (70.000 eura ), izgradnja Centra za djecu sa smetnjama u razvoju (CZSR) prva faza (385.000 eura ), i druga faza 530.000 eura.

„Kada je u pitanju Centar za djecu sa smetnjama u razvoju, donijeta je odluka da ovaj objekat ima dva sprata manje, a da sredstva preostala ovim smanjenjem spratnosti, predračunske vrijednosti od oko 524 hiljade eura, budu reinvestirana u izgradnju stambene zgrade za penzionere ili lica u stanju socijalne potrebe, imajući u vidu da je na posljednjoj sjednici SO donijeta odluka o dodjeli dva placa za penzionere. Preostaje da odlučimo da li će  korisnici biti udruženje penzionera ili lica u stanju socijalne potrebe, ali ono što je izvjesno jeste da će objekat Centra za djecu sa smetnjama u razvoju i Crveni krst biti niži dva sprata i pripadaće samo ovim institucijama. To je dogovoreno sa izvođačem radova i nadamo se da smo na ovakav način zadovoljili i potrebe dijela stanovništa tog područja i da će Centar biti mnogo brže završen“, dodao je Kusovac.

Aktuelni projekti u sljedećem periodu u Općini Tivat su izgradnja šetališta Belani, procijenjeno na pola milijuna eura, potom tri kružna toka (ukupne vrijednosti 900.000 eura), za šta će tender u najskorije vrijeme biti raspisan,  jer je izrada kompletne dokumentacije pri kraju te druga faza asfaltiranja lokalnih saobraćajnica, potom sanacija saobraćajnice Gornje Seljanovo vrijedna 380.000 eura. Otvaranje tendera za rekonstrukciju sportskih terena (200.000 eura ) zakazano za 27. 5.,  dok će za radove na kanalizaciji u Donjoj Lastvi (167.000 eura) ponude biti otvorene 30. 5.,  kada i za izgradnju boćarskih terena vrijednih 51 .000 eura.

„To bi bila rekapitulacija urađenog u prethodna tri mjeseca ne zaboravljajući da je nedavno završena rekonstrukcija JU Muzej i galerija, a u narednih desetak dana će biti gotova i rekonstrukcija Centra za kulturu Tivat vrijedna 363 hiljade eura. Prethodno je obnovljen DT Partizan kroz investiciju vrijednu pola miliona eura, i sada se koristi kao mala scena Centra za kulturu. Opština Tivat je likvidna i solventna i sve obaveze se izmiruju bez dana zakašnjenja“, zaključio je predsjednik.

Potpredsjednik Općine Dejan Maslovar je priopćio da je Službi zaštite i spašavanja Tivat stiglo specijalno protivpožarno vozilo –hidraulična korpa za spašavanje sa visina i gašenje požara na višekatnicama, vrijedna nešto manje od 100.000 eura. Radi se o vrijednom vrlo dobro očuvanom i malo korištenom vozilu,  koje je do sada službovalo u Vatrogasnoj brigadi grada Ljubljane. Hidrauličnu korpu radne visine 27 metara, izradio je čuveni njemački proizvođač Bronto Skylift, a ona je ugrađena na vozilo Mercedes Atego 1828. Pored hidraulične platforme, vozilo ima i monitor za gašenje požara na kraju korpe, a počela je i obuka tivatskih vatrogasaca za njegovo korištenje.

„Ovakvo vozilo je prvo u Crnoj Gori i Tivat treba da se ponosi time, kao što se ponosi i radom Službe zaštite i spašavanja“, ocijenio je Maslovar.

Potpredsjednik Ilija Janović priopćio  je da su u postupku carinjenja dva specijalna vozila za odvoz otpada uz prethodno presovanje, i pohvalio ovu investiciju doo Komunalno poduzeće Tivat. „Općina  Tivat investirala je u nabavku dva malo korištena i dobro očuvana vozila ukupne vrijednosti 116.000 eura.  Tu smo postupili krajnje odgovorno i opredijelili se za rabljena vozila, a ostale mašine – čistilice i slično su u tenderskom postupku i uskoro će biti nabavljene“, rekao je Janović.

Pomoćnik direktora Direkcije za investicije Slobodan Gredo rekao je  da je modernizacijiom putne infrastrukture, odnosno asfaltiranjem obuhvaćena rekonstrukcija oko 37 .000 metara kvadratnih, i oko 1,5 kilometar šetališnih staza, a oko 1500 metara kvadratnih novog trotoara.

„U pripremi  za naredni period je predlog za novu sanaciju puteva vrijedan oko 700 hiljada koji će biti raspisan tokom ljeta a izvođač biti uveden nakon sezone kada će uslijediti i druga faza rekonstrukcije trotoara vrijedna oko 100 hiljada. U toj fazi biće obuhvaćene ulica Luke Tomanovića, Đačka i dio Druge dalmatinske ulice“, rekao je Gredo.

Predsjednik Kusovac je ponovio da će gazdovanje Lučicom Kalimanj ostati u nadležnosti Općine Tivat, odnosno Komunalnog poduzeća,  a da će ona biti očišćena, osigurana video nadzorom i ogradom.

On je najavio i formiranje komisije za popis imovine Općine  Tivat.