U Tivtu obilježen vijek od pobune mornara u Boki

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. veljače 2018. - 10:36
Autor: 

„Slobodarske ideje, vrijednosti koje garantuju dostojanstven život i težnja za stvaranjem društva jednakih, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, bile su vodilje mornara koji su 1. februara 1918, podigli pobunu, čvrsto odlučni da donesu mir u Boku“, poručio je ministar europskih poslova i predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje jubileja Aleksandar Andrija Pejović na svečanom događaju povodom obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki kotorskoj, koji je održan u Tivtu u srijedu 7. 2.

Ministar je podsjetio da europska budućnost Crne Gore pruža upravo onaj okvir za koji su se mornari pokušavali izboriti prije jednog vijeka.

„Danas, sto godina kasnije, kroz proces pristupanja EU, Crna Gora je sve bliža ulasku u zajednicu država koje dijele temeljne vrijednosti ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije i jednakosti, a koje predstavljaju stubove moderne crnogorske države“, poručio je ministar. 

Predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je ovogodišnje obilježavanje vijeka od pobune mornara u Boki, upriličeno nizom događaja u sve tri bokeljske općine: „Nadam se da ćemo obilježavanje ovog, u evropskoj istoriji, poznatog datuma, nastaviti i u decenijama koje slijede, čuvajući od zaborava ciljeve pobune i značaj koji je Boka nekada imala na mapama svjetskih sila.“

„Pobuna mornara nas podsjeća na univerzalne vrijednosti: potrebu čovjeka da živi u miru, u blagostanju, u uslovima socijalne pravde i jednakosti. U tome je, veličina ovog datuma. Pobunjenici su stradali, osuđeni na smrt – ali činjenica da smo danas ovdje i pričamo o idealima za koje su ginuli, govori da su ispunili dio svoga zavjeta“, istakla je ovom prilikom Matijević.

Admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega kazao je da obilježavanje ovog značajnog jubileja nije samo izraz dužnog pijeteta prema žrtvama i sudionicima ove pobune nego i težnja da valoriziramo ideale koji su ih inspirirali u to tragično vrijeme. „Oni nijesu tražili samo poboljšanje  svojih uslova života, koji su bili izuzetno teški, već prije svega kraj rata i uspostavljanje trajnog mira i  međunarodnog poretka koji bi bio zasnovan na pravdi“, poručio je Sbutega i podsjetio da ovaj jubilej treba promatrati u kontekstu obilježavanja jednog vijeka od kraja prvog svjetskog rata.

O povijesnom značaju pobune mornara, u ime Zbirke pomorskog nasljeđa Porta Montenegra, govorio je povjesničar  Dražen Jovanović. Recitirani su stihovi poeme „Pobuna mornara“, novinara i pisca Dragana Popadića. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su: Glazbeno-prosvjetno društvo iz Tivta i Muzička škola Tivat, dok su događaj uveličali Odred Bokeljske mornarice i članovi KUD „Boka“.

Događaj je organiziran u suradnji Općine Tivat i organizacionog odbora za proslavu jubileja, a uz podršku kompanije „Adriatic Marinas“ – Porto Montenegro.

Nakon manifestacija u Herceg-Novom i Tivtu, obilježavanje jubileja, 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, će biti nastavljeno u Kotoru, gdje će 11. 2.  biti organizirano  polaganje vijenaca u Škaljarima, uz sudjelovanje  delegacije Republike Češke koju predvodi veleposlanik  Karel Urban, kao i umjetničkom izložbom u Istorijskom arhivu Kotora.