U Zagrebu predstavljen Zbornik radova sa simpozija o Milanu Šufflayu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. veljače 2024. - 11:03
Autor: 

Predstavljanje Zbornika radova sa simpozija o Milanu Šufflayu, održano je  u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu 14. veljače. Predstavljači lika i djela Milana Šufflaya bili su dr. sc. Vladimir Lončarević i dr. sc. Stipe Kljaić, dok je u uvodnom dijelu nazočne pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

U svibnju 2022. godine u Ulcinju je organiziran simpozij o Milanu Šufflayu, na kojemu je sudjelovalo dvanaest znanstvenika iz Albanije, s Kosova i iz Hrvatske, čiji su radovi objavljeni u dvojezičnom zborniku, na hrvatskome i albanskome,  koji je premijerno predstavljen u Zagrebu. Cilj suradnje Nacionalnog  vijeća  Albanaca i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore je  upravo predstavljanje najpoznatijeg i najvećeg balkanskog  albanologa Milana Šufflaya.

Podsjećamo, dvojezični hrvatsko- albanski Zbornik radova sa simpozija „Milan Šufflay – hrvatski albanolog“, objavljen je u nakladi Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Milan Šufflay, jedan od najznačajnijih hrvatskih povjesničara 20. stoljeća i najpriznatijih svjetskih albanologa, umnogome je zadužio albanski narod.  Dr. sc. Vladimir Lončarević , istakao je njegov književni i povijesni značaj, dok je dr. sc. Stipe Kljaić komentirao radove iz Zbornika ističući doprinos Milana Šufflaya stvaranju moderne albanske države.

Albanija nije samo pogranična zemlja, Albanija je monada Balkana, u kojoj se ogleda cijeli balkanski kozmos, sa svim svojim latinskim, grčkim, bizantskim, italskim ili slavenskim nijansama. U njemu i danas svjetlucaju bezbrojni kristali prastarog podrijetla, gdje je i danas prisutan isti etnički supstrat“, stoji i u njegovu članku „Das Mittelalterliche Albanien'', objavljenom 28. studenog 1912., na dan proglašenja moderne albanske države, u listu „Neue Freie Presse“ u Beču.

Moderator večeri bio je  dr. sc. Mario Jareb, Zmaj Jurjevgradski od Tribunja, pročelnik Povijesne sekcije,  a suorganizatori Povijesna sekcije Družbe, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Nacionalno vijeće Albanaca Crne Gore.

Predstavljanju Zbornika nazočili su i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.