Ugodna večer uz Ivanu Simić Bodrožić

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. travnja 2015. - 10:45
Autor: 

U Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu sinoć je održana književna večer Ivane Simić Bodrožić, hrvatske književnice novije generacije. Organizatori ove večeri su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, uz podršku Centra za kulturu Tivat i generalnu podršku  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Uvodnu riječ, u ime organizatora, dao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković: „Ova književna večer nastavak je jedne dobre suradnje između hrvatske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske u Republici Hrvatskoj, koja traje više od jedne decenije. Poštivanje ljudskih i manjinskih prava danas je imperativ u Europi, a temeljem toga Republika Hrvatska i Crna Gora su otišle korak dalje; jedine su dvije države u okruženju koje su potpisale bilateralni sporazum koji je potvrđen u hrvatskom Saboru i u Skupštini Crne Gore, a tiče se dodatne zaštite ove manjinske zajednice“.

Nakon Dekovića nazočnima se obratio tajnik Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba Danilo Ivezić koji je izrazio zadovoljstvo  što je upravo ova spisateljica otvorila vrata kulture i označila početak suradnje.

Medijatorica večeri Ana Vuksanović razgovarala je s književnicom Simić Bodrožić o djelima književnice, romanu „Hotel Zagorje“ koji je postigao veliki uspjeh, kao i o zbirkama pjesama i zbirci kratkih priča od kojih se posebno izdvaja „100 % pamuk“.

„Svaka umjetnost je negdje duboko ukorijenjena u traumi. Pritom mislim na traumu kao na neku frakturu, na neki otklon od nečeg što je uobičajeno, jer nema umjetnosti bez tog nekog sukoba unutar pojedinca, unutar subjekta“. Književnica nam je približila svoj književni opus, te govorila o svojim počecima, kao i ratnom periodu koji je prošla sa svojom obitelji, a koji je bitno utjecao na njezino stvaralaštvo.

Književnoj večeri nazočili su konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, predsjednik Skupštine Općine Kotor Nikola Bukilica, crnogorski pjesnik i akademik Mladen Lompar, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ Adrijan Vuksanović.